Succesvolle artiesten in de muziekbranche kunnen bakken met geld verdienen, maar meerdere ‘kleine’ inkomstenbronnen zijn waardevoller en risicoloze dan één grote geldkoe. Zanger en songwriter Akon weet daar alles van en investeerde in, naast zijn kledingmerk, platenlabel zonnepaneel-project in Africa, ook in een Zuid-Afrikaanse diamantmijn.

Akon bezit een eigen diamantmijn in Zuid-Afrika

Haast iedereen die voor het jaar 2000 is geboren heeft weleens gedanst op een plaat van de Senegalees-Amerikaanse Akon. Hij werd geboren in St. Louis, Missouri, maar groeide deels op in Senegal. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij met zijn hele familie naar New Jersey en kwam in aanraking met de misdaad. Hij kwam vast te zitten, waardoor hij tijd genoeg kreeg om zijn muzikale kwaliteiten te ontwikkelen.

Nadat hij werd vrijgelaten begon hij in zijn eigen thuisstudio muziek te schijven en op te nemen. De opgenomen bandjes kwamen terecht bij SRC/Universal, waarna uiteindelijk zijn debuutalbum Trouble uitkwam in juni van 2004. In de komende jaren scoorde hij, ook in Nederland, hit na hit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AKON (@akon)

In 2007 raakte hij in opspraak wegens een incident in Trinidad & Tobago, waar hij seksuele bewegingen maakte richting een meisje die 14 bleek te zijn en smeet hij later een jongen van het podium, maar dat bleek achteraf een publiciteitsstunt te zijn. Datzelfde jaar maakte hij bekend een diamantmijn te hebben gekocht in Zuid-Afrika.

Diamanthandel is uiterst lucratief

Uiteraard ging hij niet verder in op de details, maar we weten hoe lucratief diamanten zijn. In 2019 werd er voor $26,7 miljard aan diamanten verkocht, en dat is alleen nog maar gebaseerd op de legale handel, terwijl de illegale handel minstens even groot is. Zelf draagt hij tijdens zijn optredes sporadisch diamanten, wellicht afkomstig uit zijn eigen mijn.

Nadat de film Blood Diamond uitkwam, waarin de harde ‘realiteit’ van de diamanten-industrie op het witte doek werd uitgebeeld, werd hem gevraagd wat zijn standpunt hierin is. In eerste instantie hield hij zich voor de domme, maar dat draaide binnen enkele jaren bij. In 2010, ruim drie jaar later, kapte hij alle banden met de mijn af na het zien van de erbarmelijke toestanden waaronder zijn personeel werkte, ook al heeft hij nog wel een koper- en kobaltmijn.

Nu is de zanger druk in de werd met plannen van zijn eigen stad. Een smart-city in Senegal waar inwoners gebruik moeten gaan maken met zijn geheel eigen cryptovaluta, vernoemd naar Akon: de Acoin. Al met al moet dit gigantische project, genaamd Akon City, in totaal zo’n $6 miljard zal gaan kosten.