Adastra wekt met zijn opvallende ‘ruimteschipprofiel’ de indruk een concept te zijn, vanwege de moderne structuur, maar het is toch écht echt en bestaat al enige jaren. Deze haast 43 meter lange trimaran, een catamaran, maar dan met drie dekken, werd in 2012 afgeleverd en heeft bijna een decennium lang de wereld verkend. Een mooi moment dus om te kijken wat het allemaal aan boord heeft.

“Een van de meest innovatieve schepen op het water.”

Het opmerkelijke vaartuig is gemaakt door McConaghy Boats in Zhuhai, China, en werd onderworpen aan de hand van een structurele analyse, terwijl een computermodel van Adastra werd getest op golfimpact, dichtslaan en de potentiële duurzaamheid van de drie stempels die door de zeeën snijden.

Adastra

Adastra sleepte met zijn mooie én praktische design meerdere prijzen in de wacht, te danken aan z’n Britse ontwerper John Shuttleworth. Wat de boot onderscheidt, is het ongewone drietal van zilveren rompen die lijken op een kano met een stempel. “De structuur is een belangrijke technische prestatie”, zegt Shuttleworth in een video die het ontwerp beschrijft . “Niemand had ooit zo’n boot ontworpen of gebouwd.”

E-glas, Kevlar en veel koolstofvezel

De rompen van het schip bestaan uit een speciaal soort glas en Kevlar, om vervolgens gekoppeld te worden aan de bovenbouw van koolstofvezel. Mede dankzij deze keuzes is ‘ie voor een jacht van deze proporties enorm licht en kan daardoor nóg sneller over de zee glijden. Daarbuiten levert dit ook hydrodynamische efficiëntie, stabiliteit en prestaties, evenals een laag brandstofverbruik en een lage impact op het milieu op.

Ondanks zijn eco-referenties is Adastra nog steeds een zeer luxe jacht. Met de hoofdromp wijd uitlopend over het water voor extra ruimte, biedt de buitenindeling gasten de mogelijkheid om te genieten van verschillende afgelegen gebieden en uitstekende gemeenschappelijke ruimtes.

Ook is Adastra competent genoeg om op ondiepe gebieden te komen waar meer traditionele jachten geen toegang toe hebben, waardoor ze ideaal is voor ondiepe wateren.

Een Scandinavisch interieur

Het interieur met Scandinavische invloeden van Jepsen Designs is minimalistisch en wordt gedomineerd door het natuurlijke licht dat binnenstroomt door gebogen, omhullende ramen en dakramen.

trimaran

Adastra is ontworpen voor negen gasten en maximaal zes bemanningsleden. De hoofdcabine met volledige breedte is achter, direct verbonden met de hoofdsalon, terwijl twee gastenhutten en de kombuis zich in de buurt van het motorcompartiment bevinden.

Het riante achterdek heeft lounges en een beschutte eethoek in de buitenlucht, terwijl gasten in de hoofdsalon kunnen ontspannen op het ruime voordek.

De trimaran staat te koop

Adastra wordt momenteel aangeboden voor $10,000,000. Ga voor meer beelden, informatie en een 360-graden tour naar de website van Burgess Yachts, die de verkoop afhandelen.