Tupac Shakur is zonder twijfel een van bekendste rappers die ooit deze aardbol bewandeld heeft, wiens muziek nog altijd goed wordt beluisterd. Op 15-jarige leeftijd begon hij met rappen onder het pseudoniem NC New York, wat later veranderd werd naar 2Pac. In 1994 raakte de Amerikaan zwaargewond bij een gewapende overval, maar in 1996 sloot het noodlot toe. Op 7 september van dat jaar zat hij bij platenbaas Suge Knight in de auto, waarna ze bij een stoplicht onder vuur werden genomen. Tupac kreeg vier kogels te verduren en overleed zes dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De auto waarin het voorval plaatsvond, een BMW 7 Serie, staat nu te koop.

De BMW van Shakur

Overigens waren dit niet de enige twee gewelddadige voorgevallen in zijn bestaan. In de moordpoging die hij overleefde werd hij liefst vijf keer geraakt, waarvan twee keer in het hoofd. Terwijl hij nog aan het revalideren was, werd hij veroordeeld tot 1,5 tot 4,5 jaar gevangenisstraf vanwege verscheidene aanklachten van het aanranden van een 19-jarige fan. Echter ging de aanklacht niet door en werd hij dus niet voor veroordeeld. Terwijl hij nog wel in de gevangenis zat, kwam zijn derde album Me Against the World uit. Dit album belandde op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten en hield deze positie vier weken vast.

In 1996 slaagde een kwaadwillige (of meerdere) er wel in om Tupac te elimineren, hoewel een motief nooit naar boven is komen drijven. Ook is de dader nooit gepakt. In 2002 publiceerde de Los Angeles Times een onderzoek waarin de krant concludeert dat de dader Orlando Anderson zou moeten zijn, een lid van de gang Southside Crips, die een paar uur eerder was aangevallen door de entourage van Tupac. Mogelijk door het stelen van een ketting. In 2018 heropende de politie van Las Vegas weten de zaak, nadat een ander ganglid in docuserie Death Row Chronicles ook had verklaard dat Anderson de dader was, maar dit strandde uiteindelijk ook op niks.

Zes maanden werd ook zijn rivaal Notorious B.I.G, “Biggie”, doodgeschoten in zijn auto. Suge Knight, die een gevangenisstraf van 28 jaar uitzit voor andere misdaden, is er meermaals van beschuldigd de opdracht voor die moord te hebben gegeven, als vergelding van de dood van Tupac.

De BMW 750iL

De auto heeft nog steeds kogelgaten van de schietpartij, ondanks dat hij is gerestaureerd, terwijl het interieur ongedeerd is gebleven.  BMW 750iL, is voorzien van een zwart interieur, de originele 5,4-liter motor en een automatische versnellingsbak met vijf versnellingen. De BMW heeft 121.000 kilometer gereden. Ondertussen is de auto in de handen van Celebrity Cars Las Vegas gevallen, die zo’n $ 1,7 miljoen (€ 1,4 miljoen) willen voor de auto.