Ieder land heeft zo z’n eigen behoeftes. Dit heeft te maken met demografie, geografische ligging en binnen- en buitenlandse trends. Deze gegevens zijn ook te vertalen naar de automarkt. Terwijl de Nederlandse consumenten massaal kiezen voor de Tesla Model 3, is de Ford F-150 de auto naar keuze van de Amerikanen. Visual Capitalist pakte de gegevens van 104 landen erbij en maakte een lijst en infographic van de best verkochte auto’s per land.

Best verkochte automerken- en modellen van 104 landen

Consumenten in een dichterbevolkt land geven de voorkeur aan kleinere auto’s, terwijl landen met veel oppervlak de weg vrijmaken voor grotere vrachtwagens en ander zwaarder geschut. En het is ook de vraag welke fabrikant in het land heeft geïnvesteerd. Fiat is bijvoorbeeld razendpopulair door niet alleen het feit dat het een Italiaanse fabrikant is, maar ook omdat de meeste modellen zeer wendbaar zijn – geen overbodige luxe in de smalle straatjes.

best verkochte auto's

Foto: Visual Capitalist

Maar uit cijfers blijkt dat kleinere auto’s in het in algeheel beter in de smaak vallen. Kleinere auto’s die vaak werden geclassificeerd als ‘personenauto’s’ (inclusief sedans, hatchbacks en subcompacts) maken de  meerderheid uit van de bestsellers, met 57 van de best verkochte voertuigen van 104 land.

Toyota

Een fabrikant die dat beter doet dan alle andere is de Japanse autobouwer Toyota. Voor talloze jaren was dit bedrijf uit Aichi de meest waardevolle automaker ter wereld, voordat Elon Musk ze oversteeg met Tesla. Toyota had het best verkochte modellen in maar liefst 41 van de 104 landen. Vooral de Toyota Hilux (best verkocht in 16 landen) en de Corolla (best verkocht in 5 landen) zijn wereldwijd prominent aanwezig.

Verder zorgen veranderende voorkeuren en ontwikkelingen voor een andere vorm van autoconsumptie. De Tesla Model 3 was al het best verkochte voertuig in zowel Nederland als Noorwegen, maar ook andere landen, zoals China (terwijl de Volkswagen Lavida daar de beste verkochte auto is), stimuleren consumenten om elektrische auto’s te kopen. De populairste carrosserievorm is in ieder geval, zoals altijd al, de sedan (25 landen), gevold door de vrachtwagen (24 landen) en de SUV.

Best verkochte auto's

Foto: Visual Capitalist