Gevangenissen zijn er om misdadigers, van alle niveaus, te straffen voor hun daden, maar niet altijd. Soms verliest een pand, zoals deze Amsterdamse kerk, z’n conventionele doeleinden en functie en wordt er iets moderns van gemaakt. Deze 18-eeuws gevangenis maakte de transitie van kille bajes naar modern luxehotel.

Bodmin Jail: van kille gevangenis naar modern luxehotel

Het luxe pand met vier verdiepingen en 70 ‘kamers’ werd oorspronkelijk gebouwd in 1779 onder het bewind van George III. Het huisde criminelen variërend van kleine tot een speciale sectie gereserveerd voor criminelen die hun tijd uit kwamen zitten vanwege zeer ernstige vergrepen.

“Nadat duizenden mensen de deuren waren gepasseerd, werd de gevangenis uiteindelijk gesloten in 1927. Nu, bijna 100 jaar later, hebben we dit historische monument nieuw leven ingeblazen. Je zult niet langer een vervallen, vervallen oud gebouw vinden, maar u zult onder de indruk zijn van het creatieve, eigentijdse ontwerp dat heden en verleden met elkaar verweeft. Na 100 jaar verwaarlozing is de Bodmin-gevangenis klaar voor nieuwe verhalen, dierbare herinneringen en onbegrensde mogelijkheden,” valt te lezen op de officiële website van het Bodmin Jail hotel.

Gevangenis

Houd je echter niet teveel bezig met het verleden, want maar liefst 55 ophangingen hebben hier plaatsgevonden. Excuseer ons voor het verpesten van de sfeer, laten we weer doorgaan over alle mooie dingen.

Zesjarige make-over en bouwkosten

Deze zesjarige make-over was een gigantische onderneming, waar zo’n £ 50 miljoen (ongeveer € 58.194.500) mee is gemoeid. De uitvoerenden kracht van dit plan, het in Londen gevestigde Twelve Architects, namen veel hooi op hun vork aangezien het pand in verval was geraakt nadat de gevangenis in de jaren twintig was gesloten.

Pogingen om het met dynamiet te slopen waren mislukt, zo dik waren de muren, maar het dak was ingestort en de interieurkenmerken waren weggevallen. Het was aan Matt Cartwright, de leidende architect, om de met puin bezaaide plek te transformeren tot een luxe hotel. Hij koos ervoor om steeds drie cellen te combineren tot één hotelkamer.

Ondanks het lugubere verleden is Bodmin Jail hotel is gelegen in een van de meest aantrekkelijke delen van het Verenigd Koninkrijk, Cornwall, dat met zijn betrouwbare zonnige dagen de stelregels over somber Brits weer trotseert. Lees op hun website meer over de geschiedenis en check de beschikbare datums voor een onvergetelijk verblijf.