Recent werd het Luxury & Premium 50 2021-rapport uitgebracht waar dit blijkt. Ieder jaar schrijft Brand Finance zo’n rapport, waarbij ze de inkomsten bijhouden van de 50 meest invloedrijke en waardevolle luxemerken. Denk hierbij aan Louis Vuitton, Porsche, Hermès, Rolex, Cartier enzovoorts. Lang niet allen van deze toonaangevende merken kwamen zonder kleerscheuren uit 2020, ook al boekten andere juist financieel succes, ondanks de tegenslagen van bijvoorbeeld de opgedwongen gesloten fysieke winkels.

Luxemerken moeten waardedaling incasseren

Terwijl modelabels de lijst domineren, waarbij 30 kledingbedrijven 62% van het totaal voor hun rekening nemen, wegens het feit dat vooral zij moeite hadden met de gevolgen van de pandemie. De waarde van de top 50 merken kelderde met meer dan 5% op jaarbasis: van $ 227,1 miljard in 2020 tot $ 219,5 miljard dollar in 2021, wat neerkomt op een waardedaling van $ 7,6 miljard.

Porsche behoudt de eerste plaats

Maar dit betekent niet dat deze ‘verliezers’ andere met zich mee trokken. Enkele high-end merken slaagden ter tevergeefs in om in de groene cijfers te blijven en zelfs te stijgen. De nummer een Porsche heeft dankzij een stijging van 1,2% en heeft nu een totale merkwaarde van $ 34,3 miljard. Aanzienlijk meer dan het op de tweede plaats gerangschikte Gucci, die een daling van 12% moeten incasseren en nu $ 15,5 waard is.

“Het is echter niet allemaal kommer en kwel, de pandemie kan worden gebruikt als een katalysator voor verandering in de hele sector, via groeiende e-commercekanalen of door de reacties van merken op de toegenomen vraag van consumenten naar sociale en duurzame actie,” aldus Alex Haigh, valuation director van Brand Finance.

luxemerken

Afgelopen jaar werden er 20.000 exemplaren van de Porsche Taycan verkocht

Winstgevende modemerken

Dat terwijl Frans modehuis Christian Dior liefst 13% stijgt naar een waarde van $ 7,8 miljard. Ook Rolex weet zichzelf te handhaven met een vooruitgang van 0,8% (nu $ 7,8 miljard waard). Een ander merk dat tegen de neerwaartse trend inging, was het Franse Céline. Met een groei van liefst 118% ging het van 34e naar de 13e een heeft nu een totale merkwaarde van $ 1,5 miljard, de snelstgroeiende van de hele lijst. Onder leiding van Hedi Slimane slaagde Céline erin om Gen Z-shoppers op de Aziatische markt aan te trekken en tegelijkertijd de kernklanten aan te spreken.

Foto: Brand Finance

Volgens Alex Haigh, waarderingsdirecteur van Brand Finance, zit er misschien een zilveren randje aan overkoepelend slecht nieuws. Hij zegt dat de pandemie kan worden gebruikt als een katalysator voor verandering in de hele sector en retailers kan aanmoedigen om het e-commerceaanbod te versterken of in te spelen op de groeiende vraag van consumenten naar sociale en duurzame actie.

Ook Ferrari en Rolex laten van zich horen

Naast het meten van de algehele merkwaarde, evalueert Brand Finance ook de relatieve sterkte van merken, op basis van factoren zoals marketinginvesteringen, klantbekendheid, personeelstevredenheid en bedrijfsreputatie. Volgens deze criteria is Ferrari (een stijging van 2% tot US $ 9,2 miljard) ‘s werelds sterkste premium- en luxemerk – en het op een na sterkste merk ter wereld. Het merk uit Maranello kreeg een Brand Strength Index (BSI)-score van 93,9 uit 100 en een overeenkomstige elite AAA+ merksterkte rating.

Ferrari wordt gevolgd door Rolex die een stijging van 1% tot $ 7,9 miljard meemaakte. Met een Brand Strength Index (BSI)-score van 89,6 op 100 en een AAA+ merksterkte-rating en wordt het merk nog altijd geroemd om de toonaangevende kwaliteit en exclusiviteit. Ondanks de uitdagingen die afgelopen jaar met zich meebracht, heeft de luxe-horlogerie heeft opmerkelijke veerkracht getoond.