Ook al ben je geen voetbalfan: je kunt niet meer om Paris Saint-Germain heen. De Eiffeltoren werd rijkelijk verlicht nadat Lionel Messi officieel werd gepresenteerd aan het Franse voetbalvolk. Ze stelden dit seizoen eerder al Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma en Achraf Hakimi aan. Maar dat Messi aan dit illustere tijdje zou worden toegevoegd, had niemand verwacht. Al deze bizarre uitgaves riep bij ons de vraag op: wie zit hier allemaal achter? Nou, dat is Qatarees Nasser Al-Khelaïfi.

Beginjaren van Nasser Al-Khelaïfi

Al-Khelaïfi werd geboren in Qatar, als een zoon van een parelvisser. Hij studeerde economie en studeerde af aan de Qatar University, en behaalde ook zijn postdoctorale graad aan de Universiteit van Piraeus. Op zijn zevenentwintigste probeerde hij het te schoppen tot tennisprof. Dat ging hem aardig en hij schopte het zelfs tot de 995e plaats op de wereldranglijst.

Later werd hij sparringpartner van de toenmalige kroonprins van Qatar, waar een hechte vriendschap opbloeide waardoor hij uiteindelijk andere kanten met zijn leven op wilde gaan. In 2006 kwam Al-Khelaïfi aan het hoofd te staan van Al Jazeera, inmiddels de grootste Midden-Oosterse nieuwszender. Vervolgens werd hij president van BeIN Media Group, voorzitter van de Qatarese tennisfederatie en Qatarees minister, zij het zonder bevoegdheid.

Voorzitter van Qatar Sports Investments en president van Paris Saint-Germain

Juni 2011 werd Nasser Al-Khelaifi voorzitter van Qatar Sports Investments (QSi). QSi is een fonds dat zich richt op investeringen in de sport- en vrijetijdsindustrie op zowel nationaal als internationaal niveau. Na de overname van de voetbalclub Paris Saint-Germain door QSi werd Nasser Al-Khelaifi de voorzitter van de raad van bestuur van PSG en tevens president van de club. Ondanks zijn verleden als tennisser kreeg hij nu een gigantische verantwoordelijkheid in de voetbalwereld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paris Saint-Germain (@psg)

In het eerste seizoen, 2011-2012, werden ze zowel in de League 1 als de Champions League tweede. Het jaar daarop kwam niemand minder dan Zlatan Ibrahimović de selectie versterken. In dat jaar sleepte PSG de Ligue 1-titel binnen en bereikte ze ook de kwartfinales van de UEFA Champions League, waar FC Barcelona op uitdoelpunten te sterk was voor de Parijzenaren. Het volgende seizoen overkwam haast hetzelfde, alleen ging toen Chelsea er met de buit vandoor.

Sindsdien is er enorm veel geld in de club gepompt en bestaat de selectie uit sterspelers als Neymar Jr. (gekocht voor €222.000.000,-), Ángel Di María (gekocht voor €63.000.000,-), Kylian Mbappé (gekocht voor €180.000.000,-) en Keylor Navas (gekocht voor €15.000.000,-) – om er maar een aantal te noemen. Om nog maar te zijgen over de absurde aankopen die tijdens deze transferwindow plaatsvonden, terwijl het is nog niet eens voorbij.

Lees hier hoe Paris- Saint-Germain zo abnormaal rijk is geworden

Lionel Messi naar PSG halen

Bij de presentatie van Messi werd de voorzitter van PSG werd gevraagd naar de Financial Fair Play-regels, die houden in dat een club niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt. Gezien de hoeveelheden geld dat PSG eruit pompt zat deze vraag er aan te komen, en Nasser Al-Khelaïfi had zijn antwoord dan ook meteen klaar. “Laat ik het heel duidelijk maken. Ik zat al te wachten op die vraag. Wij volgen de Financial Fair Play-regels al sinds dag één. Daar zullen we altijd aan voldoen. Voor we iets doen, kijken we er altijd naar zonder onze commerciële afdeling. Als je ziet dat we Leo halen, weet je dat we de capaciteit hebben om dat te doen.”

Al-Khelaïfi, met een geschat vermogen van €10 miljard,  is uiteraard erg enthousiast over de komst van Messi, en de financiële voordelen die de kleine Argentijn hopelijk teweeg gaat brengen. “Vandaag kunnen we direct zien wat Leo naar deze club brengt. Het is enorm. De media moet niet alleen op het negatieve focussen, maar ook kijken naar wat hij brengt in termen van commercie, social media en dergelijke. In drie dagen tijd is de club in alle facetten groter geworden. De nummers zijn schokkend.

Hij vervolgde: “Messi kost ons veel geld, maar hij levert ons nog veel meer geld op. Daarom blijven wij altijd binnen de regels, er moet meer geld binnenkomen dan eruit gaat. Daar hebben wij ons de afgelopen tien jaar altijd aan gehouden. Ik hoop niet dat Lionel om nog meer salaris gaat vragen, haha, maar hij is dit bedrag meer dan waard.” Messi tekende een contract voor twee jaar en gaat 35 miljoen euro per jaar verdienen. De shirts van Messi met rugnummer 30 gaan nu al als warme broodjes over de toonbank. Mede met de shirtverkoop hoopt het bestuur van PSG winst te boeken.

Lionel Messi wordt deels betaald in crypto

Een deel van zijn salaris zal betaald worden in cryptomunten. De Franse club liet weten dat de zogeheten fan tokens deel uitmaken van het ‘welkomstpakket’. Eigenaren van ‘fan tokens’ kunnen op deze manier hun stem laten gelden in beslissingen over de club. Clubs als Ajax, Fortuna Sittard, FC Barcelona, AS Roma, Juventus, AC Milan, Manchester City, Atlético de Madrid en Galatasaray doen ook aan deze zogeheten fan tokens.

Messi en Ronaldo in één team?

Geruchten gaan dat PSG nu ook hun zinnen hebben gezet op Cristiano Ronaldo. Tijdens de presentatie van Messi zei Nasser Al-Khelaïfi: “Ik denk dat iedereen weet hoe de toekomst van Kylian (Mbappé, red) er uitziet. Hij is erg competitief en een echte winnaar. Kylian heeft publiekelijk gezegd dat hij een competitief team wil en beter dan dit kunnen we het niet doen. Hij heeft nu geen reden om ergens anders heen te gaan.” Toch claimen AS en L’Ëquipe dat Mbappé gaat zijn contract in Parijs niet verlengen. Al-Khelaïfi weet al wie de opvolger van Mbappé moet worden: niemand minder dan drievoudig Ballon d’Or winnaar Cristiano Ronaldo. Stel je dat eens voor: Neymar, Ronaldo en Messi in de aanval. Als zelfs daarmee de Champions League niet mee gewonnen kan worden, dan lukt het nooit.