Onderzoeker Mark Post, mede-oprichter van het bedrijf, haalde in 2013 de wereldpers toen hij naar buiten kwam met ’s werelds eerste gekweekte hamburger. Kosten: € 250.000. Dat moet duurzamer kunnen, en dus is het bedrijf volop bezig met de kweekburgers betaalbaar te maken voor consumenten. De bekroonde acteur en milieu-activist Leonardo DiCaprio ziet dat ook wel zitten.

Leonardo DiCaprio investeert in het Maastrichtse Mosa Meat

De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering. De 46-jarige investeert ook al in het Israëlische Aleph Farms, dat eveneens werkt aan gekweekt vlees. Met hoeveel geld de acteur het Nederlandse bedrijf injecteert, is echter niet bekend gemaakt. “Hij is natuurlijk geen celbioloog, maar hij kan ons wel helpen om kweekvlees op de kaart te zetten”, aldus Tim van de Rijdt, chief business officer van Mosa Meat. “Naast filmacteur is hij een fervent milieuactivist die weet hoe hij de juiste mensen bereikt.”

“Een van de meest impactvolle manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is door ons voedselsysteem te transformeren. Mosa Meat en Aleph Farms bieden nieuwe manieren om aan de wereldwijde vraag naar rundvlees te voldoen en tegelijkertijd enkele van de meest urgente problemen van de huidige industriële rundvleesproductie op te lossen”, verklaart DiCaprio zelf. “Ik ben vereerd om me als adviseur en investeerder bij Mosa Meat te voegen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mosa Meat (@mosa_meat)

Jitse Groen van Thuisbezorgd deed mee in een eerdere investeringsrondes

Mosa Meat heeft gedurende verschillende investeringsrondes omgerekend zo’n € 82 miljoen aan kapitaal opgehaald. Een andere bekende investeerder is onder andere Jitse Groen, CEO van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.

Naar verwachting van Mosa Meat zal tegen 2023 het eerste kweekvlees in de supermarktschappen liggen. Om dit te bereiken  is een flinke schaalvergroting nodig die afhankelijk is van een goedkeuring van Europese toezichthouder, om te bepalen of kweekvlees wel veilig is voor consumptie. Het Europese goedkeuringsprocedure is nu van start gegaan en zal naar verluidt zo’n anderhalf jaar duren.

Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens gevoed worden om er vlees mee te laten groeien. Aan de foto hieronder kan je zien hoe dat ongeveer in z’n werking gaat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mosa Meat (@mosa_meat)