Picnic werd in 2015 opgericht door Michiel Muller, Bas Verheijen en de internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys. De eerste activiteiten vonden plaats in Amersfoort, maar al gauw volgden gemeenten en plaatsen als Utrecht, Almere en Den Haag, terwijl het hoofdkantoor inmiddels in Amsterdam staat. In 2018 gingen ze over de grens naar Duitsland en vanaf dit jaar rijden ze ook rond in Frankrijk. Momenteel bezorgt Picnic dus in drie landen én ruim tweehonderd steden. Genoeg reden voor niemand minder dan Microsoft-oprichter Bill Gates om er geld in te pompen.

De werkwijze van Picnic

“In onze handige app doe je binnen een paar minuten alle boodschappen die je nodig hebt. Van A-merk tot huismerk, van verse groente tot shampoo,” schrijft Picnic op hun website. Zelf kies je dan het gewenste levermoment, zowel ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds. Zodra hun elektrische karretje onderweg weg is, kun je hem volgen in de app om zo precies te weten hoe laat ze arriveren met jouw boodschappen. Het bedrijf werkt dus uitsluitend online, zonder fysieke winkels, en zal naar eigen zeggen tegen het einde van dit jaar een omzet van € 1 miljard hebben gedraaid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Picnic (@picnic)

Om de uitbreidingen naar zowel Duitsland en Frankrijk te financieren haalde Picnic zo’n € 600 miljoen op. De financieringsronde bestaat uit bestaande investeerders en wordt aangevoerd door het investeringsfonds van Microsoft-oprichter Bill Gates, Bill & Melinda Gates Foundation Trust, aldus Picnic zelf. Welk aandeel hiervan uit de portefeuille van Gates komt is echter niet bekend gemaakt, maar reken maar op het overgrote deel van die € 600 miljoen. Tuurlijk is het investeringsgeld al een flinke boost voor de online-supermarkt om te groeien, maar het feit dat iemand als Bill Gates achter het concept staat, betekent ongetwijfeld minstens evenveel.

Naar verluidt klopten de oprichters zelf bij het investeringsvehikel van Bill Gates en zijn inmiddels ex-vrouw aan. Volgens Picnic liepen de onderhandelingen al tijdens de zomer en eerder deze week werd het papierwerk afgehandeld.

Lange termijn plannen

En dat geld komt goed van pas, want de vier oprichters zijn ambitieus. Naast alle andere plaatsen waar ze bezorgen, zijn de ogen de komende gericht op diverse plekken in de Noord-Franse regio Valenciennes. Voor de groei op de lange termijn worden de investeringen gebruikt voor gerobotiseerde distributiecentra, elektrische voertuigen en een team van software-ontwikkelaars. Het duurzame bedrijfsmodel, die volgens Picnic uniek is in Europa, is ongetwijfeld hetgeen wat de interesse van Bill Gates heeft gewekt.

Picnic | Bill gates

Foto: Picnic