Huizenprijzen rijzen de pan uit. Voorheen was dat voornamelijk het geval in de randstad, maar heel Nederland (lees: overgrote deel van de wereld) moet hiermee zien te kampen. Als starter wordt het haast onmogelijk om een betaalbare woning te vinden, mits je circa 13 jaar de tijd hebt, en het wordt steeds erger. De economen van Rabobank verwachten dat het tempo waarin de huizenprijzen stijgen nóg sneller toenemen dan gedacht.

Economen van Rabobank verwachten een stijging van 28%

Uiteraard werd een verhoging al ingecalculeerd, maar Rabobank heeft al snel hun prognose aangescherpt in het Kwartaalbericht Woningmarkt. Dat heeft een aantal redenen. De Nederlandse economie floreert alweer sneller dan verwacht en de vooruitzichten van de werkloosheid is de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd, gezien er meer vacatures openstaan dan ooit tevoren. Ook wordt er verwacht dat de hypotheekrente laag blijft en al deze gegevens samen bieden geen positief uitzicht voor de doorsnee woningzoekers.

Rabobank huizenprijzen

Enkele maanden geleden kwam de bank nog met ingetogenere groeicijfers, met dit jaar een stijging van iets minder dan 11% en volgend jaar 4,6%. Maar Rabobank gaat er inmiddels van uit dat zowel dit jaar als volgend jaar de prijzen harder oplopen. Ze hebben het nu over een stijging van ongeveer 28%, wat in harde cijfers betekent dat een koophuis zo’n € 90.000 duurder wordt.

“Voor starters op de woningmarkt is de snelle prijsstijging een sombere boodschap”, zegt Stefan Groot, woningmarkteconoom bij Rabobank. Het lijkt misschien dat we ons best deden om een provocerend persbericht te maken, maar het is de harde werkelijkheid. Een koper die in 2022 een woning aanschaft, is heel veel slechter af dan iemand die een woning in 2020 kocht.”

Hoogste én laagste stijging

Vermoedelijk zullen de prijzen in Flevoland het hardst omhoog gaan, namelijk zo’n 20%. De kleinste stijging vindt dit jaar waarschijnlijk plaats in en rondom Amsterdam, maar dan gaat het nog alsnog om zo’n 12%, terwijl het in de hoofdstad al peperduur is.

Ondanks dat dit gegeven te voorzien was, zal het ongetwijfeld een bittere pil zijn om te slikken. Deskundigen waarschuwden al langer dat er meer gebouwd moet worden om het woningtekort te compenseren. En naarmate de tijd vordert, wordt de achterstand almaar groter. “Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen.”