Whiskyliefhebbers over de hele wereld kunnen zich opmaken voor een nieuwe pronkstuk. Macallan heeft namelijk hun nieuwste meesterwerk van alcoholische alchemie onthuld, gedistilleerd in 1950 en gebotteld in 2021. De 71 jaar oude single malt, genaamd Tales of The Macallan Volume 1, zal de eerste zijn van een reeks speciale releases die hulde brengen aan de grondleggers van de beroemde Schotse distilleerderij. De oplage is gelimiteerd tot 350 flessen en wordt geleverd in een sierlijke almanak.

Tales of The Macallan Volume 1

Uiteraard krijg je voor het torenhoge bedrag meer dan alleen een fles met drank. Nee, je krijgt een verhaal, dat wordt geleverd met een aantal bijbehorend attributen. De uitzonderlijke single malt is verpakt in een op maat gemaakte handgemaakte Lalique-kristalkaraf en zit verborgen in een almanak die 800 pagina’s telt. Ieder hoofdstuk is een waar kunstwerk en vertelt het verhaal van John Grant, de grondlegger van het spirituele huis The Macallan, en bevat eminente illustraties van de geroemde illustrator Andrew Davidson.

Macallan

Het groene, in leer gebonden boek, compleet met gouden details in reliëf, werd op speciale bestelling van Macallan geproduceerd door het traditionele boekbedrijf Shepherds Bookbinders. De illustraties in het forse boekdeel verbeelden het leven van kapitein John Grant en zijn nauwe banden met Easter Elchies. Dezelfde illustraties zijn geëtst in de licht gematteerde Lalique karaf.

Macallan

Deze onderscheidende en zeldzame single malt is zorgvuldig vervaardigd door Macallan’s leidende whiskybrouwer, Sarah Burgess. Zij selecteerde alle ingredienten op basis van “uitzonderlijke smaak en karakter, om zo op gepaste wijze een eerbetoon samen te stellen voor het leven en de nagelaten erfenis van kapitein John Grant.

De beloofde geur- en smaaksensatie

Los van de historisch details, boeiende verhalen en het intrigerende proces, gaat het bij whisky uiteraard om de geur- en smaaksensatie. Om te beginnen zal je bij de opening van de fles vleugjes van, antiek eikenhout, vanille, grapefruitschil, meloen, nootmuskaat, rijpe pruimen, houtrook en amandel reuken. Schenk het kostbare goedje in een whiskyglas, zet je lippen ertegen en neem een teug. Je smaakpupillen al gauw geconfronteerd met houtkruiden, gember, perzik, yuzu, zoete houtrook en appel zullen voor een ware smaakexplosie zorgen. Gevolgd met een medium afdronk met een lichte citrus smaak in combinatie met zoete eik. En de rest bestaat uit 44,6% alchohol.

Whisky

Macallan doet de fles niet weg voor minder dan $ 82.000, wat haast neerkomt op € 70.000. Er worden slechts 350 flessen van Tales of The Macallan Volume 1 en met Vaderdag in het verschiet, is het wellicht een cadeau om je oude man écht te trakteren.