De Champions League is het grootste voetbaltoernooi op deze aardkloot. Zodra de hymne door de huiskamer dreunt, zitten alle voetballiefhebbers op het puntje van hun stoel. Uiteraard is het voor de betrokken clubs nog spannender en zenuwslopender. Deelnemen is iets waar iedere club én speler van droomt of naar streeft. Niet alleen vanwege de omvang van het spektakel, maar ook het prijzengeld dat er te verdienen valt.

Prijzengeld van de verschillende groepsfases in de Champions League

Voor het bereiken van de groepsfase is het al mogelijk om een kleine € 30 miljoen binnen te harken. Om even een voorbeeld te noemen, pakken we even een tijdcapsule naar het magische jaar van Ajax in 2018/2019. Ze bereikte nét niet de finale tegen Tottenham Hotspur uit Londen. Toch hebben ze met de halve finale een bedrag verdient, dat de meeste Eredivisie-clubs bij elkaar nog niet eens hebben. De club uit Amsterdam hield ongeveer € 80 miljoen over uit dit avontuur inclusief bonussen.

Het startbedrag voor het deelnemen aan het toernooi levert sowieso ruim € 13 miljoen op. Dit kan in het geval van bijvoorbeeld PSV Eindhoven gemakkelijk oplopen tot € 30 miljoen door bonussen. Hoe hoger je staat op de coëfficiënten lijst hoe meer de clubs zullen verdienen. Zelfs als laagste club van de 32 deelnemende teams kan je alsnog een bedrag rond de € 1,137 miljoen binnenslepen.

Natuurlijk mochten er vorig jaar geen fans bij de wedstrijden zijn. Dit speelt ook een grote rol mee in je inkomsten. De Champions League trekt nou eenmaal een groot publiek en negen van de tien keer zijn de stadions uitverkocht. Daarbij komen ook nog de inkomsten van drank en etenswaren.

Boven de € 100 miljoen als je de finale behaald

Als een club de groepsfase krijgen ze gegarandeerd € 18,6 miljoen.  Bij elke gewonnen wedstrijd die er gewonnen wordt krijgen de clubs € 2,8 miljoen en een gelijkspel is goed voor € 930.000. Als ze de groepsfase overleven gaan ze door naar de laatste 16. Als deze fase wordt doorstaan krijgen ze ongeveer € 10 miljoen. Bij het behalen van de laatste 8 krijgen wordt € 11 miljoen overgemaakt.

De halve finale winnen levert € 12,5 miljoen op. Als een club in de finale beland gaat het niet meer om het geld, want dat is dan al binnen. Je zou verwachten dat het een heel groot verschil zou zijn tussen de teams die hem wel en niet winnen, maar dat is niet het geval. Het verschil is nog geen € 5 miljoen.

Champions League

Als je tweede wordt en dus de finale verliest, krijg je alsnog een goed compensatiebedrag van rond de € 15,7 miljoen. Als je de Champions League wel wint wint komt er nog een bedrag van € 20 miljoen boven alles op. Hierbij komt nog wel dat ze deel kunnen nemen aan het WK voor teams. Je komt dan tegen de beste teams uit elk werelddeel. Het Europese team dat deelneemt wint deze bijna altijd en dat levert natuurlijk ook nog geld op. Daarnaast speel je ook nog een wedstrijd tegen de winnaar van de Europa League.