Het kleine broertje van de UEFA Europa League en de UEFA Champions League is de sinds kort geïntroduceerde Conference League. De UEFA had als doel met het creëren van dit nieuwe toernooi om kleinere clubs uit kleinere competities de kans te geven om je niet alleen landelijk, maar ook op Europees gebied op de kaart zetten. En natuurlijk levert het een hoop kijkcijfers op en dat brengt extra geld in het laatje.

Nederlandse ploegen in de Conference League

Nederlandse clubs zoals AZ, Feyenoord en Vitesse nemen deel aan dit toernooi dat dit jaar een winnaar krijgt die geschiedenis schrijft in het voetbal als eerste Conference League winnaar. Laten we hopen dat de Nederlandse glorie op Europees gebied ook nog een beetje terugkomt.

 

Geld heeft natuurlijk ook een belangrijke rol in dit toernooi, anders heeft het weinig nut voor de clubs om deel te nemen. Bij het bereiken van de groepsfase krijg je gegarandeerd een kleine € 3 miljoen. Een overwinning in de groepsfase staat gelijk aan € 500.000. Een gelijkspel levert integendeel tot de Europa League wel geld op. Het is maar een klein bedrag, maar 166.000 is natuurlijk altijd welkom.

De inkomsten in het toernooi

Als je de groepsfase overleefd als club zijnde stroom je door naar de laatste. Bij de laatste 16 belanden levert een team 600.000 op. Het bereiken van de kwartfinale levert al een miljoen op. De halve finale levert al het dubbele op. De echte finale levert € 3 miljoen op. Dan hoef je hem nog niet eens echt te winnen.

De winnaar krijgt daar nog een kleine € 2 miljoen bij. Als je de finale wint van de Conference League ga je ook automatisch door naar de Europa League. Dat levert natuurlijk ook een goed bedrag op. In totaal is er zo’n € 15 miljoen te winnen in het gehele toernooi. Om dat in perspectief te plaatsen: de groepsfase van de Champions League bereiken is al meer waard dan de gehele Conference League winnen.

De geldverdeling van de UEFA

De UEFA maakt elk jaar € 3,5 miljard vrij om als prijzengeld uit te delen in hun toernooien. 6,7% daarvan gaat naar de Conference League, terwijl 58% naar de Champions League gaat en de resterende 13,2% is voor de Europa League.

De rest gaat naar andere organisaties competities, zoals € 10 miljoen naar de Women’s Champions League. Er is een vergelijkbare verdeling voor een prijzengeld van € 2,7 miljard, met € 235 miljoen (8,6%) voor de Conference League, € 465 miljoen (17%) voor de Europa League en € 2,02 miljard (74,1%) voor de Champions League. Het laatste gedeelte van dit miljarden bedrag is € 7 miljoen (0,3%) ging naar de Super Cup, die Chelsea vorige maand van het Spaanse Villa Real won.