Verscholen in het groen en omringd door water staat er in Leiden een “zeldzaam juweel!” met een molen. Het klinkt bijna als de intro van een sprookjesverhaal en dat is niet eens zo gek. Helaas is de vraagprijs echter wel de bikkelharde realiteit en zal je toch even moeten slikken.

Woning in Leiden staat te koop op Funda

We hebben het over een perceel van totaal zo’n 8.122 vierkante meter. Het woonoppervlak van het hoofdverblijf is daarentegen om en nabij de 355 vierkante meter en molen neemt zo’n 501 vierkante meter voor zijn rekening. De overgebleven hoeveelheid grond wordt ingezet als riante tuin, met diverse plekken om te loungen of zitten.

Molen

Het hoofdverblijf werd in 1998 uit de grond gestampt. Het hele huis heeft een authentieke traditionele uitstraling dankzij de talloze houten balken, waardoor het helemaal in stijl is met de traditionele zaagschuren. Op de begane grond vind je aan de voorkant een centrale grote hal, een lichte woonruimte, een werkruimte met bibliotheek én gezellige leefkeuken met open gashaard.

Karakteristieke molen de Herder

Evenals de omgeving is de tuin ruim en groen, terwijl je vanaf het bijbehorende botenhuis van wel 60 vierkante meter zo het water op kunt. Aan de diverse aanlegplekken gaat het in ieder geval niet liggen. Maar door naar het meest unieke van het aanbod: de molen, genaamd ‘de Herder’. Dit ambachtelijke bouwwerk dateert uit 1755, maar werd in 1883 door de bliksem geraakt en werd deels verwoest. De toemalige eigenaar liet zich niet kennen en liet de molen een jaar later weer opnieuw bouwen.

Inmiddels is het een van de 9 molens van dit type molen die nog bestaan in Nederland en ook een van de 9 molens die er nog zijn in Leiden. Dit maakt ‘m logischerwijs behoorlijk zeldzaam en het huist zelfs nog een zaagsysteem dat stamt uit 1920. De gehele eerste verdieping is in gebruik voor de houtzagerij, maar de begane grond is nog naar wens in te vullen. Het kans zich prima lenen als feestlocatie, terwijl er daaronder een wijnkelder bevindt. Prima deal, nietwaar? Tijdens een feestelijke aangelegenheid zal er ook niet gauw een boze buurman op de deur bonzen, want alle bouwwerken bevinden zich als het ware op een eiland.

Vind jij de vraagprijs van €6.650.000 terecht?