De haren beginnen langzamerhand grijzer te worden, de gewrichten worden minder soepel en Abraham zien komt steeds dichterbij. Dat kan voor sommigen best confronterend zijn, ook al heb je voor de rest alles prima op een rijtje, en kan leiden tot een ‘midlifecrisis’. Om dit bij jezelf of iemand anders te herkennen in een vroeg stadium, is dit alles wat je wil weten van een midlife crisis.

De fase van de midlifecrisis

Een mensenleven kent verschillende fases. Gedurende die fases maken mensen een verscheidenheid aan veranderingen door. De een ervaart dat heftiger dan de ander. De midlife fase vindt ongeveer plaats rondom het 40e levensjaar, maar wisselt uiteraard hevig per persoon en kan ook in de 60 voorkomen. Zie het leven een als een U-vorm, waarbij de middenfase het zwaarst is.

Het lijkt af en toe op iets wat als grap en/of stereotype in de wereld is gekomen, maar de ‘midlifecrisis’ is wel degelijk een ding. Onderzoek heeft aangetoond dat de midlifecrisis ook een biologische basis kent, waarschijnlijk te maken met hormonale veranderingen. Met de gedachte dat een grote hap van het leven erop zit, kan dit een behoorlijke psychische dreun teweegbrengen. En dat uit zich op verschillende manieren.

Radicale levenswijzigingen

Men voelt een sterke aandrang om radicale wijzigingen aan te brengen op verschillende facetten van het leven. Het roer moet drastisch omgegooid worden. Zo hoor je geregeld dat mannen, maar ook vrouwen, vreemdgaan. De huidige vrienden worden ingeleverd voor jongere exemplaren, want dit zorgt voor een nieuwe energie en andere opvattingen, iets waar personen in een midlifecrisis echt naar hunkeren. Deze fase kan bij mannen zelfs 3 tot 10 jaar aanhouden en bij vrouwen zo’n 1 tot 5 jaar.

Lukrake aankopen

Omdat iemand in een midlifecrisis van zijn verantwoordelijkheden af wil, wordt er vaak afstand gedaan van de meest ingrijpende onderdelen van het leven: de woning, de auto en de levenspartner. Maar er komen ook nieuwe dingen bij. Zo kan het zijn dat diegene in z’n midlifecrisis opeens bij je op de stoep staat met goede motorkleding aan en een gloednieuwe Harley of een Porsche. Beide symbolen voor jeugdigheid en succes: twee dingen waar een man in deze fase veel waarde aan hecht. Maar ook subtielere dingen als een nieuwe kleding- en haarstijl, vaak naar de sportschool gaan en soms zelf botox laten inspuiten, zijn veel voorkomende keuzes.

Eerder schreven we ook over alles wat je wil weten van een stereotype kakker