In Frankrijk staan nog verscheidene kastelen overeind, met sommigen die dateren uit de 16e of 17e eeuw. Je hoeft dus niet te verwachten dat je alle lampen kan bedienen via een app op je telefoon, je moet het namelijk bij het begin doen met lantaarn, maar wordt jij daar niet warm of koud van, dan kan je soms voor nog geen miljoen kasteelheer worden. Deze historische burcht is iets duurder dan dat, zo’n € 2,5 miljoen telteverstaan, maar dan woon je wel op een heel speciaal plekje in het midden van Frankrijk.

In de 17e eeuw gedemilitariseerd en omgevormd tot een residentie

Oorspronkelijk gebouwd als een kasteel, behoorde het pand bijna 400 jaar tot dezelfde familie. Het fort werd gedemilitariseerd in de 17e eeuw en vervolgens herbouwd als woning. De tuinen werden aan het eind van de 17e eeuw toegevoegd, terwijl het kasteel van 753 m2 zelf dateert uit de 13e eeuw.

De 9 hectare aan parkachtige gronden en formele tuinen omringen de torens en de buitenplaats. Het pand ligt in de buurt van het dorp Orcival, in de regio Puy de Dôme, in Midden-Frankrijk. Vanwege de historische aard zijn de tuinen belandt op de lijst van de Franse Ministerie van Cultuur – als een van de meer dan 300 opmerkelijke tuinen van Frankrijk.

Kasteel Frankrijk

Iets verder op de tijdbalk: tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de locatie gebruikt om de archieven van de Universiteit van Straatsburg en de Franse Nationale Bibliotheek op te slaan en te beschermen tegen de Nazi’s. Vervolgens belanden we in de jaren ’60, waarin het kasteel én tuinen eromheen volledig gerestaureerd werden. Evenals het bijgebouw, de schuur, de boerderij, garages, en de stallen. Ondanks de oorlogen en de restauraties behield altijd zijn originele karakter. Zo heeft stenen gevel nog steeds wat bekend staat als machicoulis – door consoles ondersteunde openingen waardoor brandende sintels, olie of stenen op belagers kunnen worden gegooid.

Indeling en uitstraling van het middeleeuwse kasteel in Frankrijk

De historie is ook overduidelijk terug te zien aan het interieur. Let op het 16e-eeuwse marmeren altaarstuk, het decoratieve lijstwerk en de kerkers van oudsher. De plafonds worden versterkt door houten balken en het stikt van de massieve, stenen open haarden. Het bolwerk heeft 16 kamers onder z’n houden, waaronder een kapel, 12 slaapkamers en zeven badkamers. De slaapkamers met hoge plafonds zijn voorzien van baronische open haarden, ingelegde houten vloeren en sierlijke wandpanelen.

Kijk hier eerst even rond alvorens je koers zet richting Orcival.

Woonruimte