Begin mei kwam het naar buiten dat de Nederlandse werf Oceanco uit Alblasserdam aan een nieuw project zou werken. Geruchten gingen door het rondte dat Amazon-oprichter Jeff Bezos de opdrachtgever zou zijn. De op één na rijkste man ter wereld heeft op het moment van schrijven een vermogen van $ 193 miljard, dus een jacht van honderden miljoentjes is voor hem geen enkel probleem. Deze week ging het schip op transport en dat trok uiteraard de aandacht van fotografen.

Jeff Bezos klopt aan bij Nederlandse scheepswerf Oceanco

Het gevaarte van 127 meter lang krijgt het modelnummer Y721 en is zowel het langste jacht dat ooit in Nederland is gebouwd en als het grootste superjacht ooit gebouwd bij Oceanco. Binnenkort zal het jacht worden overgebracht worden naar een andere faciliteit voor afbouw werkzaamheden.

Jeff Bezos

Y721 mag dan wel het grootste Nederlandse zeiljacht ooit zijn, bij aflevering, gepland voor 2022, zal het schip wereldwijd gezien qua grootte genoegen moeten nemen met plek. Sailing Yacht A van de Russische miljardair Andrey Melnichenko, gebouwd door het Duitse Norbiskrug, blijft met een lengte van 142.81 meter de onbetwiste koning van de zeven zeeën. Oceanco’s 106,7 meter lange Black Pearl, waar we laatst met veel lof over spraken, concurreert goed mee met plaats drie en is het op twee na grootste zeiljacht gebouwd door Oceanco.

Nadat Y721 gedeeltelijk werd opgebouwd in Zwijnenburg, werd het schip verplaats naar de door Oceanco nieuw aangeschafte werf in Zwijndrecht. Veel details zijn nog ongewis, maar zeker is dat Y721 van drie masten, drie dekken en een boegspriet voorzien zal worden.

“Een van de mooiste zeiljachten die er bestaat”

In het boek Amazon Unbound van Brad Stone, waarvan een uittreksel werd gepubliceerd door Bloomberg, wordt het superjacht beschreven als “een van de mooiste zeiljachten die er bestaat”, met “verschillende dekken” en “drie enorme masten”. In het boek wordt ook gemeld dat ook een begeleidende ondersteuningsboot in aanbouw is, met een helikopterplatform. Wel zo leuk voor zijn vriendin Lauren Sanchez, die naast journalist ook helikopterpiloot is.

Oceanco

Ondanks dat diverse bronnen claimen dat het inderdaad Jeff Bezos is geweest die de aanvraag heeft ingediend, biedt Oceanco nog altijd geen verheldering. “Oceanco waardeert de privacy en vertrouwelijkheid van al onze klanten en potentiële klanten en geeft daarom geen commentaar op onze betrokkenheid of niet-betrokkenheid bij specifieke projecten,” aldus een woordvoerder van de werf uit.

Boat International heeft diverse beelden in handen gekregen.