Mocht je je ooit hebben afgevraagd, hoe komt Manchester City aan het geld voor al die dure spelers? Dan is Sheikh Mansour het antwoord. Deze Sheikh is in grootaandeelhouder van The Citizens. Hij investeerde $ 3,5 miljard in de toen nog relatief kleine club. Hij is de op een na rijkste clubeigenaar ter wereld. Alleen Mohammed bin Salman, die enkele dagen geleden Newcastle United opgekocht, overtreft hem hierin. De 50-jarige Sheikh is de zoon van de voormalig leider van Abu Dhabi, maar valt ondertussen te omschrijven op meerdere manieren.

Makkelijke start voor Sheikh Mansour

Niet alleen vanwege Sheikh Mansour’s politieke achtergrond, maar ook vanwege zijn investeringen en participaties heeft Sheikh Mansour in de loop van de tijd in de schijnwerpers gestaan. Het bezit van een aantal zakelijke ondernemingen over de hele wereld heeft hem tot een van de beroemde miljardairs ter wereld gemaakt met een geschat vermogen van ongeveer $ 22 miljard.

De club uit Manchester is, zoals je wel kan zien aankomen, bij lange na niet zijn enige investering. Hij is ook aandeelhouder bij een hoop andere voetbalclubs verdeeld over onze aardbol. Bijvoorbeeld bij: New York City FC, Melbourne City, Yokohama F.Marinos, Montevideo City Torque, Girona, Sichuan Jiuniu, Mumbai City FC en Troyes AC. Deze clubs zijn nog steeds niet genoeg voor hem. Mansour is nog bezig met een Russische club en houdt andere Europese clubs grondig in de gaten.

Sheikh Mansour

Door van een middelmatig club één van de meest waardevolle clubs ter wereld maken in nog geen 15 jaar is echter niet niks. Sinds zijn komst heeft City meerdere prijzen in de wacht kunnen slepen. De belangrijkste prijs voor de meeste Manchester City fans was de Premier League winnen met de legendarische goal van Sergio Kun Agüero tegen QPR.

Niet Mansour zijn belangrijkste investering

De aandelen van meerdere voetbalclubs in bezit hebben is het meest zichtbaar voor het publiek, maar al die voetbalclubs zijn niet de enige investeringen van Mansour. Hij is lid van de Abu Dhabi Mubadala Investment Company. Dit bedrijf houdt toezicht op het staatsvermogen van wel $ 243 miljard. Verder is hij ook nog vice-president van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft hij nog 32% van de aandelen gestopt in Aabar Investments, 9,1% van de aandelen in Daimler en is hij eigenaar van Abu Dhabi Media Investment Corporation.

Sheikh Mansour vergeet zichzelf niet te verwennen

Natuurlijk moet je met al dit verdiende geld ook een beetje luxe kunnen leven. Hij heeft een superjacht, genaamd Topaz, die wel 527 $ miljoen waard is. Het jacht is zo groot dat het de achtste plaats veroverd op de ranglijst van grootste jachten ooit gebouwd. Leonardo DiCaprio huurde dit jacht voor het WK van 2014 in Brazilië.

Daarentegen mag zijn autocollectie er ook zeker zijn. Hij is eigenaar van vijf Bugatti Veyrons, een Ferrari 599XX, een Mclaren MC12, een Ferrari F40, een Mercedes Benz CLK GTR en een Lamorghini Reventón. In de stad wordt hij vaak gespot in zijn Mercedes-AMG G63 SUV of in zijn witte Range Rover. Geen verkeerde collectie voor de Minister van Presidentiële Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten