Wanneer high-profile figuren vervoert moeten worden, is een gepantserde auto geen overbodige luxe. Meestal zijn dit Range Rovers, BMW’s, Mercedessen of Audi’s die zijn voorzien van een pantser, maar wie zegt dat dit niet gecombineerd kan worden met échte luxe? Rolls-Royce heeft weinig verbeterpunten overgelaten voor de Cullinan, toch heeft de Duitse tuner Klassen een poging gewaagd. Aangenaam kennis te maken met de Klassen RR Cullinan.

Rolls-Royce Cullinan voorzien van pantserlaag

Na de transformatie van Klassen lijkt de Cullinan zich perfect te lenen als semi-militair voertuig, die wordt geleverd met een volledige reeks beveiligingsfuncties om passagiers ten alle tijden te beschermen. Maar zou ook de doorsnee Russische maffiosi niet misstaan. Hoe dan ook, om het VR7+ protectielevel te halen heeft Klassen heeft zich druk beziggehouden met de carrosserie, ophanging en niet te vergeten: de ramen.

interieur

Het versterkte plafond en de vloer zijn bestand tegen de bominslag van twee DM51-handgranaten die tegelijkertijd exploderen, terwijl het kogelvrije glas, met meerdere lage weerstand biedt tegen vuur van een krachtig geweer. Het speciale overlapsysteem zorgt er ondertussen voor dat kogels niet door de deurafdichtingen kunnen dringen. Het duurt tot drie maanden van nauwgezet werk om een exemplaar te voltooien, maar ach, Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Rolls-Royce-Cullinan-5

Qua prestaties vinden ze de standaard 6,7-liter V-12 sterk genoeg. Met 563 gaat de pantserwagen binnen 5 seconden van 0 naar 100 km/u – op weg naar een topsnelheid van 250 km/u. Met het harnas in acht genomen zal dat iets langzamer zijn, maar moet alsnog voldoende om inzittende veiling van Alpha naar Bravo te verplaatsen.

Prijs van de Klassen RR Cullinan

In het geval dat je als koper alle opties aanvinkt aangevinkt bij het standaardmodel, begint de reguliere Cullinan al ongeveer ongeveer een half miljoen. Klassen’s gepantserde Cullinan moet bijna het dubbele opleveren en kost ongeveer $ 962.000 (€ 833.000), inclusief belastingen.