Afgelopen vijf jaar zijn het aantal sushirestaurants in Nederland met 162% toegenomen en in de afgelopen drie jaar is de hoeveelheid haast verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers die gedeeld zijn door de Kamer van koophandel. Vijf jaar geleden waren er 349, inmiddels zijn er ruim 914 restaurants die gespecialiseerd zijn in sushi. Vooral in het afgelopen jaar kwamen er veel toko’s bij, maar liefst 240.

Sushirestaurants schieten als paddenstoelen uit de grond

Op dit moment zijn er in Nederland 914 verkopers van sushi, terwijl dat er drie jaar geleden nog maar 49 waren.

Over heel Nederland verspreid vindt deze trend plaats, maar met name in én Noord-Holland vindt de grootste toename plaats. Met 227 sushitoko’s het grootste aantal van alle provincies. Nummer twee is Zuid-Holland, met 147 zaken. Op basis van de aantal restaurants per 100.000 inwoners staat Noord-Holland wederom bovenaan, gevolgd door de provincie Utrecht.

Vooral in Noord en Zuid-Holland zijn er veel sushirestaurants. Met respectievelijk 227 en 199 zaken is de sushibranche hier goed vertegenwoordigd. In Groningen en Drenthe zijn er duidelijk veel minder sushirestaurants: 13 per provincie. In Drenthe vond de grootste procentuele stijging plaats. Namelijk 550%: van 2 toko’s naar 13.

Populariteit van Sushi

Sushi was 25 jaar geleden al populair in wereldsteden zoals New York en Parijs en begint langzamerhand ook Nederland over te nemen, nu het steeds toegankelijker wordt voor de Nederlandse consument. “Sushi is een gemaksproduct, niet ongezond en van de groeiende groep vegetariërs behoort het deel dat wel nog vis eet ook tot de doelgroep”, zei Leonie van Spronsen, horeca-adviseur bij Van Spronsen & Partners Horeca-advies, tegen BNR Nieuwsradio.

Loopt het water je al in de mond? Goed, maar wellicht kunnen we je ook interesseren in een stukje malse wagyu, een ander Japanse product, gezien we eerder schreven waarom dat zo ontzettend duur is.