Tijdens een ontmoeting in Genève in juni 2021 tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin, kreeg de wereld een minimalistisch blik op de presidentiële vliegtuigen van de twee naties. Terwijl er veel te vinden is omtrent de Air Force One van de Verenigde Staten, is er weinig bekend over het Russische equivalent. En die doet zeker niet onder met z’n eigen fitness-ruimte, gouden toilet, de bar naast allerlei andere luxe voorzieningen.

Vladimir Poetin’s vliegtuig

Het Russische staatsvliegtuig is een Ilyushin Il-96-300PU, maar dan gemodificeerd. Overeigens heeft hij er hier niet een van, maar vijf. Ach, waarom ook niet hè? In 2018 werd een tiener, Arslan Kaipkulov, dankzij het Dream with Me-project in de gelegenheid gesteld om een ​​video te maken over dit vliegtuig, waardoor ook wij mee konden kijken Arslan onderzocht de cockpit, de vergaderruimte en de cabine voor meereizende passagiers.

Poetin's presidentiële vliegtuig

Bovenop het gouden toilet is ook de rest van het interieur versierd met de het kostbare edelmetaal. De toiletbril alleen zou naar verluidt al $75 duizend kosten. Elders is er zelfs een bar om eindeloze hoeveelheden vodka weg te tikken, om het er vervolgens weer af te sporten in de fitnessruimte. Twee dingen die Poetin graag doet, althans dat laatste ten minste. De Russische wereldleider staat erom bekend het een en ander voor zichzelf te houden, dus dit vliegtuig zal beslist nog over veel meer dingen beschikken.

Uiteraard biedt het vliegtuig ook beveiliging tegen kwaadwilligen, maar dat is ook meer dan logisch bij ‘s werelds elite. Het is een wide-body vliegtuig gemaakt voor lange afstanden, compleet met eigen radar-technologie. Zodra Poetin het luchtruim betreedt, wordt hij begeleid door drie identieke vliegtuigen, zodat niemand precies weet in welk vliegtuig de Russische wereldleider zit. Prijzen van het Russische presidentiële vliegtuig lopen uiteen, maar zal ergens rond de €436.485.730 zitten.

Aurus Senat

Op het land laat de Russische president zich vervoegen in het automerk Aurus Senat, maar kruipt zelf ook graag achter het stuur. De bolide lijkt sprekend op een Rolls-Royce, maar die van Russische makelij zijn wél gepantserd. Vladimir Poetin is een uitgesproken voorstander van het dure project en de Aurus Senat zal in de eenvoudigste versie al vele miljoenen roebels kosten – omgerekend minimaal €200.000.

Visueel ingestelde mensen kunnen hieronder de video van TheRichest bekijken, waar al deze bovenstaande punten aan bod komen.