Mocht een voetbalclub de Champions League niet behalen of de beker winnen wordt je doorgestuurd naar de Europa League. Dit toernooi is een stuk kleiner als de Champions League en er gaat een stuk minder geld in om. Toch valt er zeker wel wat geld binnen te halen als je een aantal goede prestaties neerzet. De Europa League werd vanaf 1971 door de UEFA georganiseerd. Ajax, PSV en Feyenoord wonnen hem allemaal één keer.

Hoge bedragen, maar niet te vergelijken met de Champions League

De UEFA heeft aangegeven dat ze rond de € 500 miljoen vrijmaken voor de 162 deelnemende teams. Als een team de voorronde bereikt van het toernooi verdient het rond de € 220.000. Om de groepsfase te bereiken moet je drie kwalificatie wedstrijden spelen als een club uit een lage competitie komt. Mocht je de kwalificatie verliezen dan wordt je doorgestuurd naar de UEAF Conference League, als een club uit de top 5 competities komt. (Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland) hoef je geen kwalificatie te spelen. Toch valt er best wat geld binnen te halen met deze drie wedstrijden.  Bij de eerste kwalificatiewedstrijd valt er € 240.000 te winnen, bij de tweede € 260.000 en bij de derde € 280.000. Als je niet wint heb je geen compensatie en krijg je als club geen geld. Bij de Champions League krijg je altijd een soort van ’troostprijs.’

Europa League trofee

Het bereiken van de groepsfase levert ook nog eens een bonus op van € 470.000. Per gewonnen wedstrijd in de groepsfase wint een deelnemend team 570.000. Als je 2e wordt in de groep krijgen ze 500.000 en als groepswinnaar verdien je het dubbele. Na de groepsfase kom je bij de laatste 32. Als ze deze winnen krijgen ze € 500.000, als ze de laatste 16 overleven krijgen de clubs € 1.100.000. De kwartfinalisten krijgen € 1.500.000  als ze die winnen. Het meeste geld valt binnen te halen bij de halve finale en de finale.

De Finale

Bij het behalen van de finale krijg je gegarandeerd € 2.400.000. Als een club de finale verliest dan krijgen ze een mooie troostprijs van € 4.500.000 en de winnaar van de Europa League. In het geval van vorig jaar versloeg Villa Real de favoriet van het toernooi Manchester United op penalty’s. De winnaar krijgt een ticket naar de groepsfase van de UEFA Champions League en wint ook nog eens 8.500.000.

UEFA Super Cup

Zoals al een keer eerder vermeld werd in het artikel over de Champions League krijg je al een geweldig bedrag als je de groepsfase behaald van de Champions League. Dit levert minimaal € 13.000.000 op wat nog kan oplopen tot aan de € 30 miljoen. Natuurlijk mag je ook nog tegen de winnaar van de Champions League spelen doormiddel van de UEFA Super Cup. Dit levert natuurlijk ook een hoop geld op door de kijkcijfers en het enthousiasme eromheen.