Een voormalige jeugdspeler van Schalke 04 is door een Duitse officier van justitie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden nadat hij zijn eigen dood in scène had gezet. Hiannick Kamba zal niet meteen een belletje doen rinkelen, maar deze Congolees verdedigde samen met niemand minder dan Manuel Neuer het doel in de jeugd bij de voetbalclub uit Gelsenkirchen. Later kwam hij ook voor een reeks lagere clubs in Duitsland, maar hij zal voortaan herinnerd worden door een compleet andere kwestie.

Zijn vrouw deed een claim op zijn levensverzekering

De uitgebreide zwendel begon in 2016 toen Kamba naar zijn geboorteland, de Democratische Republiek Congo, reisde en vermeend om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Na zijn ‘overlijden’ van Kamba deed zijn vrouw een claim op zijn levensverzekering en incasseerde een forse £ 1 miljoen (circa € 1,19 miljoen) nadat ze een overlijdensakte uit de DR Congo als bewijs van zijn overlijden wist te tonen.

Het paar had eerder een verzekering afgesloten van £ 505 duizend, die verdubbelde in het geval van overlijden door een ongeval. Volgens The Sun werd er ook een poging gewaagd om een polis van £ 3,37 miljoen af ​​te sluiten, maar het desbetreffende bedrijf wees de aanvraag af.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ktnnews (@ktnnews)

Kamba’s voormalige partner ontving wél nog £ 84,2 duizend als compensatie van Evonik, een chemische fabriek waar Kamba werkte nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing.

Hiannick Kamba blijkt levend en wel

Echter kreeg dit verhaal recentelijke een bizarre wending, want drie jaar later na zijn overlijden werd Kamba levend ontdekt na het indienen van een aanvraag om terug te keren naar Duitsland. Hij was terug in het Ruhrgebied en werkte als chemisch technicus bij een energieleverancier.

Zelf verklaarde de ex-profvoetballer dat hij na zijn aankomst in zijn geboorteland indertijd werd ontvoerd, naar een afgelegen dorp werd gesleept en daar zonder geld, zijn telefoon en documenten werd achtergelaten.

Veroordeling

Kamba had beweerd dus dat hij geen deel uitmaakte van het complot en dat zijn voormalige partner achter de zwendel zat. Daarbij stelt zijn vertegenwoordiger dat hij geen geld heeft ontvangen. De officier van justitie denkt hier anders over en veroordeelde zowel Kamba als zijn voormalige partner tot drie jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor de fraude.