Net als de meerheid van de landen in Afrika, kampt de bevolking van Rwanda met armoede. Het land maakt de ene na de andere burgeroorlog mee en 40% van de inwoners leven onder de armoedegrens. Terwijl de desbetreffende overheid zich daar zorgen over moet maken, hebben ze het veelte druk met andere ‘belangrijkere’ zaken.

Toestand in Rwanda

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat de economie in Rwanda in  2019 een groei van bijna 10% meemaakte, dankzij de toenemende bedrijvigheid in handel, bouw, mijnbouw en toerisme. De doorsnee Rwandees zal daar waarschijnlijk weinig van mee krijgen, in tegenstelling tot de machthebbers van het Afrikaanse land, de familie Kagame.

Rwanda

President Paul Kagame’s heeft drie kinderen en zijn zoon Ivan zit in het bestuur van de investeringsagentschap van Rwanda. Op zijn 31e levensjaar spendeert hij veel tijd in Verenigde Staten, waar hij is inmiddels naartoe is verhuisd. Een zoon van de leider van een heel land gaat natuurlijk niet in een of andere Vinex-wijk wonen. Nee, een luxe herenhuis in Los Angeles lijkt er meer op.

Paul Kagame en zijn regime wordt al enige tijd beschouwd als nauwe bondgenoten van de Verenigde Staten en de VN, waardoor deze aankoop niet geheel uit de lucht komt vallen, ondanks dat hij wel een aantal kwesties aan zijn kerfstok heeft staan. Hij werd namelijk meermaals in verband gebracht met moorden en verdwijningen van politieke tegenstanders, zowel in Rwanda als in het buitenland.

Kenmerken van het Californische landgoed

Gebouwd in de jaren 1950 maar de afgelopen jaren radicaal herzien, heeft de gestroomlijnde structuur vier slaapkamers en zes badkamers verdeeld over 517 vierkante meter aan woonruimte.

Villa Beverly Hills

De woning is gesitueerd op een lap grond van 2 225 vierkante meter, bereikbaar via een lange oprijlaan en en verscholen achter poorten. Een garage voor drie auto’s heeft een Tesla-laadstation en het terrein wordt 24/7 in de gaten gehouden door een high-tech beveiligingssysteem.

Het is nooit officieel te huur aangeboden, maar vergelijkbare huizen in dezelfde buurt kunnen naar verluidt oplopen tot $ 35.000 per maand. Wél weten we dat het onlangs is gekocht voor $ 6,9 miljoen.

Machthebbers in Afrika doen wel vaker ridicule aankopen. De koning van Swaziland kocht in 2019 bijvoorbeeld 19 Rolls-Royces voor zijn 15 vrouwen.