In de voetbalmakelarij is de Italiaans-Nederlandse Mino Raiola een van de allergrootste namen. Zijn stal bestaat uit verscheidene sterspelers, met als paradepaartjes Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku, Gianluigi Donnarumma, Erling Haaland, Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries en nog ruim 75 meer. Aan iedere transfer verdient de invloedrijke miljonair miljoenen, maar wat is zijn vermogen vandaag de dag?

Hoe werd Mino Raiola spelersmakelaar?

Mino Raiola werd geboren in Salerno, Italië en verhuisde in 1968, op eenjarige leeftijd, met zijn ouders naar Haarlem. Hij werkte als pizzabakker in het Italiaanse restaurant Napoli van zijn ouders, breed uitgemeten in de media. “Ik vind het niet denigrerend voor mezelf, maar wel de manier waarop erover wordt gesproken. Oh, van pizzabakkertje tot machtigste man in het voetbal. Alsof je dom bent als pizzabakker. Wat heeft het ermee te maken wat mijn vader deed?”, zei hij in 2016 tegen de Volkskrant.

Hij begon rechten te studeren en na een kortstondig avontuur als profvoetballer ging hij verder als voetbalmakelaar. De nu 54-jarige kreeg een baan te pakken bij het bedrijf van zaakwaarnemer Rob Jansen, Sport Promotions. Raiola kon goed kletsen en werkte zich zich snel naar boven. In 1987 besloot hij het bedrijf te verlaten om voor zichzelf te beginnen.

Spraakmakende transfers

Ook dat begon lang niet onaardig. Zijn eerste grote transfer was die van de Tsjechische Pavel Nedvěd, die na een goed verlopen EK 1996 een contract kon tekenen bij Lazio Roma. Andere spraakmakende transfers waren die van Zlatan Ibrahimović, die in 2009 Internazionale voor € 60 miljoen inruilde voor FC Barcelona, Paul Pogba die voor € 130 miljoen de overstap van Juventus naar Manchester United maakte, waar Raiola maar liefst € 40 miljoen aan verdiende en Mario Balotelli die door Liverpool werd overgekocht van AC Milan voor € 60 miljoen. En vorige zomer zorgde hij ervoor dat de 22-jarige Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma van AC Milan naar Paris Saint-Germain verkaste voor wederom € 60 miljoen.

 

Het vermogen van Mino Raiola

Recent is de nieuwste editie van de Quote 500 uitgebracht en uiteraard heeft Mino Raiola daar een plek in weten te bemachtigen. Anno 2021 schat Quote zijn vermogen op €200 miljoen en dat is genoeg voor een 263e plaats. Niet geheel verwonderlijk is het feit dat hij al enige tijd, ongetwijfeld wegens fiscale redenen, resideert in het pittoreske Monaco.