In de voorgaande edities rondom de rijkste Nederlanders werd de lijst stoïcijns aangevoerd door de erfgename van Heineken. Het zal niet als een verassing komen, maar ook dit jaar bekleed zij de nummer 1 posities, maar niet met gemak. Ook al maakte ze een vooruitgang van € 1,5 miljard ten opzichte van vorig jaar, zijn er kapers op de kust.

De rijkste Nederlanders anno 2021

Echter willen we van start gaan met iemand die wat betreft de top 5 net buiten de boot valt, John de Mol. Decennia lang behoort hij al tot de rijkste das land, maar de afgelopen jaren gaat er meer uit het laatje dan erin. In 2019 schatte Quote zijn vermogen op €2,7 miljard, terwijl dat bedrag een jaar later op €2,4 miljard uitkwam. Anno 2021 is er niks vanaf gegaan, maar ook niets bijgekomen.

Andere opvallende namen op de lijst zijn voetbalmakelaar Mino Raiola (€ 200 miljoen), DJ Tiësto (€ 170 miljoen) en Mollie-oprichter Adriaan Mol (€ 2,7 miljard). Quote kwam verder tot de conclusie dat vooral de “traditionele vastgoedjongens én de jonge techbroekies het waanzinnig goed doen.”

Ze melden ook dat de 500 rijkste Nederlanders tezamen € 219,6 miljard in handen hebben. Om dit jaar de lijst te halen, was meer geld nodig dan ooit tevoren. De bodemwaarde stond dit jaar op € 110 miljoen. Vorig jaar was € 15 miljoen minder al genoeg. 45 individuen halen de lijst met een vermogen dat boven de miljard uitsteekt. Enfin, door naar de top 5.

5. Ralph Sonnenberg – € 3,6 miljard

De 87-jarige Ralph Sonnenberg is woonachtig in Switzerland en is CEO van de Hunter Douglas Group, opgericht door zijn vader. Deze multinationale fabriceert jaloezieën, raambekleding en Sonnenberg is de uitvinder van de ‘Luxaflex’. Deze uitvinding heeft hem geen windeieren gelegd en zijn vermogen blijft ieder jaar stijgen. Zelf bezit hij minstens 80% van de aandelen van Hunter Douglas. Hij ging van € 2,6 naar € 3,6 miljard, wat hem een vijfde plek oplevert.

4. Gerita & Inge Wessels – € 4,3 miljard

Over met een gouden lepel in de mond geboren gesproken. De vader van deze twee zussen was de oprichter van het succesvolle bouwbedrijf VolkerWessels. Gerita en Inge Wessels hebben vrijwel zijn gehele imperium geërfd, waarmee hun gezamenlijke vermogen wordt geschat € 3 miljard euro. Een stuk meer ten opzichte van de schatting in 2019: € 3,6 miljard.

3. Frits Goldschmeding – € 5,6 miljard

Frits Goldschmeding - rijkste Nederlanders

Frits Goldschmeding moet genoegen nemen met een derde plek, terwijl hij afgelopen jaar pal achter Carvalho-Heineken mocht plaatsnemen. Voor wie nog onbekend is met deze 88-jarige Amsterdammer: hij richtte in 1960 Randstad Holding op, een bedrijf voor uitzendwerk en HR-diensten. Vorig jaar werd zijn vermogen geschat op € 4,1 miljard en dat is dit jaar gestegen naar circa € 5,6 miljard.

2. Remon Vos – €5,7 miljard

Deze relatief jonge ‘nieuwkomer’ gaat er direct vandaar met de tweede plek in deze miljardenlijst. De-51 jarige Groninger richte twintig jaar geleden CTP (Central Trade Park), groot in bedrijfshallen en magazijnen in Oost-Europa, op. Vos stoot Frits Goldschmeding van de tweede plaats dankzij een toename van % 216,7 ten opzichte van vorig jaar.

1. Charlene de Carvalho-Heineken – € 13,5 miljard

De Carvalho-Heineken

De onbetwiste nummer 1 in de lijst van rijkste Nederlanders is wederom Charlene de Carvalho-Heineken. Afgelopen jaar verzekerde een geschat vermogen van € 12,1 miljard haar ook al deze koppositie. Echter was dit geen recordhoogte, want voor het eerst in 2009 maakte haar vermogen toen een daling mee. De dochter van Freddy Heineken ziet haar vermogen anno 2021 weer toenemen, met € 1,5 miljard om precies te zijn. Wederom genoeg om met gemak de rijkste Nederlander te zijn. Proost!