Met een glansrijke voetbalcarrière valt, zeker hedendaags, een bak geld te verdienen. Echter houden de meeste voetballers ook van spenderen, waardoor sommigen in de knoop komen te zitten, Gokken, vrouwen, drugs zijn daar welbekende voorbeelden van. Maar met wat hulp en inzicht kan dit geld ook worden ingezet als investering voor later. Deze 7 voormalige en huidige voetballers zijn keiharde ondernemers, allen op hun eigen manier.

7 (ex)voetballers die ondernemen

1. Ryan Babel

Babel kennen we natuurlijk van zijn verleden bij het Nederlands elftal, Ajax, Liverpool, Hoffenheim en komt momenteel uit voor Galatasaray SK. Zoals de goegemeente weet houdt de 34-jarige zich bezig met vastgoed en heeft in totaal 31 woningen in hartje Amsterdam, waar hij maandelijks per huis rond de € 1500 aan huur kan innen – zo kregen we te zien in zijn omstreden video op TikTok. Babel investeert niet alleen in vastgoed in Amsterdam, maar ook in Miami. Naar verluidt stopt hij jaarlijks € 4,7 miljoen in vastgoed. Zou ’t hem meer opleveren dan Ibrahim Afellay?

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ryan Babel (@ryanbabel)

2. Kai Heerings

Misschien een wat minder bekende speler, met clubs als North East United in India, Fortuna Sittard en als hoogtepunt FC Utrecht, waar hij van 2011- 2015 onder contract stond. Heerings is nu actief voor amateurclub de IJsselmeervogels. Qua ondernemingsschap doet Heerings het vele malen beter. Voetballers speelde vroeger met kaarten of bordspel in de bus onderweg naar een wedstrijd, maar Kai Heerings bedacht een gamecase waar hij een Playstation in verwerkte, om ‘m mee te nemen op reis in een koffertje zodat spelers ondertussen FIFA kunnen spelen.

Dit concept sloeg als snel aan  en samen met zijn zwager en vrouw runt hij het bedrijf die Lionel Messi, Sergio Kun Agüero en Max Verstappen in zijn klantenbestand heeft staan. Het gaat dus op het eerste oog voor de wind met zijn onderneming. Ondanks het succes van de gamecase staat de voetbalcarrière van Heerings op nummer één en wil hij zich pas na zijn voetbalavontuur in Cyprus volledig gaan focussen op de gamecase.

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kai Heerings (@kaiheerings)

3. Demy de Zeeuw

De eerste officieel gestopte voetballer die zich volledig op zijn onderneming is gaan focussen is Demy de Zeeuw. Na zijn carrière bij Ajax, Go Ahead Eagles, AZ Alkmaar, Anderlecht, Spartak Moskou en ten slotte NAC Breda vond de Zeeuw het na 14 jaar mooi geweest en hing hij op zijn 32ste zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Met het grootste voetbal platform op Instagram met op dit moment wel 42,2 miljoen volgers. Hij heeft dit platform ook voor Nederlandse voetbalfans met 433nl. Dat account heeft rond de 800.000 volgers. De Zeeuw timmert dus al hard aan de weg, maar het kan nog beter. Samen met Ralph de Geus en Juul Manders richtte zij in 2013 het merk BALR. wat ook almaar groter aan het groeien is.

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Demy de Zeeuw (@demydezeeuw)

4. Gregory van der Wiel

Van der Wiel trainde nog mee met RKC Waalwijk, maar heeft nooit een contract getekend. Zijn verleden bij Ajax, Paris Saint Germain, Fenerbahce, Cagliari en Toronto FC worden hem in ieder geval nooit meer afgepakt. Op ondernemend gebied zit van der Wiel ook zeker niet stil. Samen met zijn goede vriend en zakenpartner Funs Jacobs hebben zij Block Party opgericht, waarmee ze investeren in verschillende marketingplatformen waar ze potentie in zien.

De belangrijkste investeringen van Gregory van der Wiel waren zijn aandelen in BALR, die hij met wel 2000% winst wist te verkopen in 2018. Momenteel investeert hij ook in het grootste E-sports team ter wereld, the FaZe Clan, samen met een hele waslijst aan andere onderneming, valt te lezen op zijn LinkedIn.

5. Fabian Sporkslede

Deze 28-jarige voetballer en ondernemer is actief als profvoetballer bij Dinamo Tbilisi in Georgië. Samen met Marc Klok, speler van het Indonesische Persib Bandung, hebben zij een bedrijf dat zich richt op het herstel van profvoetballers. Zelf weten ze uiteraard als geen andere ze ook hoe belangrijk het is om goed te herstellen en hebben daarom ‘Amplify Sport Equipment’ op de markt gebracht om het herstel drastisch te verbeteren. Veel bekende professionals werken dan ook al met hen samen, te denken aan het halve elftal van Ajax (in 2019 ten minste), Philippe Coutinho, Memphis Depay en zelfs wereldkampioen Rico Verhoeven.

6. Alexander Büttner

Alexander Büttner heeft ook zeker niet stil gezeten tijdens zijn nog lopende voetbalcarrière. De voormalig speler van Vitesse, Manchester United en Dinamo Moskou is nu actief bij RKC Waalwijk. Hij heeft zijn eigen kledingmerk AB Lifestyle dat erg goed draait. Op Instagram heeft AB lifestyle rond de 280.000 volgers. Het merk heeft een hoop bekende klanten waaronder J-Balvin, Rico Verhoeven, Soufiane Touzani, André Hazes Junior, Guus Hiddink en Donny Roelvink. Kortom genoeg bekende mensen uit verschillende branches. Van zijn inkomsten heeft hij een statige villa gekocht, waar Andy van der Meijde een tijdje gelden mocht binnenkijken.

7. Dries Boussatta

Boussatta was de eerste speler voor het Nederlands elftal met een Marokkaanse achtergrond. De voorgaande ondernemers in deze lijst zijn nog enigszins rondom de voetbalwereld blijven hangen, maar Boussatta heeft het daarentegen over een andere boeg gegooid. Hij heeft namelijk zijn eigen koffietoko, genaamd Buengiornio, Italiaans voor goedemorgen. Duh.

Hij heeft meerder vestigingen in Amsterdam in bijvoorbeeld de Baarsjes, Bos en Lommer en in Osdorp. Echter is er toch nog een link naar voetbal gelegnd in de koffiezaak. Iedere koffiesoort die ze verkopen is namelijk vernoemd naar een bepaalde voetballer. Vanwege de sluiting van horeca tentjes zal de koffieketen in Bos en Lommer helaas moeten sluiten. Boussatta wordt er niet warm of koud van en ziet wel waar het schip strand.

voetbal dries boussatta