Het hart van de Zuidas begint langzamerhand steeds leger te lopen en binnenkort zal er voor honderdduizenden vierkante meters nieuwe huurders gezocht worden. Recent werd aangekondigd dat advocatengigant De Brauw Blackstone het district zou verlaten en het complex van de ABN Amro is al verkocht – voor € 750 miljoen. Deze recordverkoop toont in ieder geval aan dat het vertrouwen in de zakenwijk niet weg is, ondanks de leegloop.

ABN Amro-hoofdkantoor komt in G&S Vastgoed, VolkerWessels en investeerder Victory

De afgelopen maanden was ABN Amro druk op zoek naar potentiële overnamekandidaten en liet vervolgens serieuze gegadigden tegen elkaar laten opbieden. Daaruit is de samenwerking tussen G&S, VolkerWessels en Victory uit voort komen vloeien. Deze drie investeerders zijn geen nieuwkomers op de Zuidas. Ze willen het kantoorpand van 22,615 vierkante meter slopen, aangezien het niet meer voldoet aan de huidige duurzaamheidseisen, en er zeker 500 woningen en kantoorruimte van maken.

De vastgoedprofessionals van vakblad Vastgoedmarkt melden dat er in totaal € 750 miljoen voor het pand betaald. De bank maakte een jaar geleden bekend zijn hoofdkantoor aan de Zuidas grotendeels te verlaten. Ze boden het aan voor minimaal € 254 miljoen, maar houden dus ruim een half miljard euro aan boekwinst over aan de verkoop. Deze opbrengst zal geïnvesteerd worden in vernieuwing bij de bank.

ABN Amro

Er werd vanuit de vastgoedwereld gespeculeerd dat het complex in het zakendistrict weleens meer dan € 1 miljard zou kunnen opleveren. Dat het aankoopbedrag lager uitvalt, heeft te maken met de grondige renovatie die het gebouw uit 1999 nodig heeft.

Het personeel krijgt flexwerkplekken aangewezen

Het merendeel van ABN Amro’s kantoorpersoneel, zo’n 11.000 medewerkers, worden ondergebracht op ruim 7000 flexwerkplekken in kantoorcomplex ‘ABN Amro De Fop’, vlakbij de Bijlmer Arena. Enkel en alleen de raad van het bestuur en andere personen met belangrijke functie blijven in het hoofdkantoor op de Zuidas, wat deels wordt terug gehuurd door de bank tot medio 2025.