Je moet even daadkrachtig claxonneren om de wilde koeien weg te jagen op de oprijlaan van 700 meter, maar dat is het enige wat rest om te arriveren bij dit Friese landhuis. Of pak het andere parallelweggetje in de hoop dat daar geen wegversperringen in de vorm van levend wild aanwezig is. Dit maak je allemaal mee op Wieldyk 10 in het Friese Mirns. Wij moesten even de online kaart erbij pakken, wat ons leerde dat dit plaatsje zo’n 40 minuten rijden is vanaf Heerenveen, aan het IJsselmeer.

16 hectare aan grond vlakbij het IJsselmeer

Met 16 hectare aan grond, dicht aan het water en de omringende natuur zullen velen hun groene vingers al voelen tintellen. De vorige eigenaar was er ook zo’n een, in zijn tijd in deze residentie plantte hij maar liefst 20.000 bomen. “U bevindt zich in een geheel eigen wereld, in volstrekte rust en privacy,” vertelt de makelaar.

IJsselmeer

De woning zelf is net als de flora en fauna eigenzinnig en divers. Het heeft vanaf iedere hoek een aparte voorgevel, terwijl een soort kasteeltoren boven de rest uitsteekt. Volgens de makelaar kun je bij helder weer zelfs Medemblik, Urk en Enkhuizen zien liggen. Het lijkt erop alsof een aantal architecten niet tot toenadering konden komen en zelf maar aan de slag zijn gegaan. Maar ondanks dat heeft het ook wel weer z’n charmes.

interieur

Vanaf de dijk aan het IJsselmeer kan je het landhuis al zien liggen. Buiten wordt iedere kant geflankeerd door bomen, behalve vanaf een zijde, waar een meertje ligt. Eenmaal binnen oogt het wat praktisch en doelgerichter. Het is wel luxe, maar niet too much. Datzelfde geldt voor de hoge plafonds, de interessante structuren en de hoeveelheid glas. De interieur indeling is overigens ook iets waar de aanstormende nieuwe koper zoet mee zal zijn, want de woning heeft 651 m² woonoppervlak. Daaronder verdeeld zijn acht slaapkamers, drie badkamers over drie woonlagen.

€5.069 per vierkante meter, exclusief perceel

Makelaardij Friesland | Qualis heeft de vraagprijs gevestigd op €3.300.000. Per vierkante meter kost dat je dus maar €5.069. En dan krijg je de rijkelijke lap grond er gewoon bij.

IJsselmeer IJsselmeer