Scheidsrechter is een onderschatte baan. Elke keuze die je maakt wordt al fout gezien door vele. Als jij links zegt gaat het publiek rechts. Je moeder, vader jijzelf en ander geliefden worden uitgescholden, omdat jij volgens hun iets over het hoofd ziet of juist verkeerd hebt gezien. Je moet stress bestendig zijn en je volwassen opstellen. Dan hebben we het natuurlijk over de baan als scheidsrechter

Ondanks alle kritiek op scheidsrechters zijn er veel jonge kinderen in Nederland die de droom hebben om ooit scheidsrechter te worden. Die dromen ervan om op het grootste podia zichzelf te kunnen bewijzen, zoals op het WK-voetbal of in de Champions League.

Weinig vergeleken met professionele spelers

In Nederland is het commentaar misschien wel het ergste van alle competities in Europa, maar leveren al die negatieve reacties en bedreigingen dan nog wel het een en ander op om het goed te compenseren. Nou dat valt dus vrij erg tegen. Spelers verdienen duizendtallen meer dan de scheidsrechters. Tuurlijk is het lekker meegenomen voor een scheids, maar als je een luxe leventje wilt leiden dan is alleen scheidsen niet genoeg. negen van de tien keer nemen ze ook een extra baan erbij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bas Nijhuis (@nijhuis_bas)

Natuurlijk heeft het ook te maken met de grote van de competitie. De top 5 competities zoals; Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië verdien je een stuk meer dan bij de Eredivisie. Dat geld ook voor grote toernooien zoals de Champions League enzovoort. Genoeg eromheen gepraat laten we nu maar eens in de details duiken.

Eredivisie salaris scheidsrechter

De gemiddelde scheidsrechter krijgt in de Eredivisie een wedstrijdpremie tussen de € 2.500 – € 3.500. Niet iedere scheids is elke week actief. Dus laten we uitgaan van twee wedstrijden per maand. € 4.000  € 6.500. Het totale jaarsalaris zal in dat geval uitkomen op zo’n € 50.000 – € 80.000. In de tussentijd hebben andere scheidsrechters vaak een part-time baan erbij om nog even wat extra centjes in het laatje te brengen voor wat meer financiële vrijheid.

Champions League salaris

Op grotere toernooien zoals de Champions League verdien je wat meer. Daar verdien je rond de € 6.500 per wedstrijd. Best lekker meegenomen voor die paar uurtjes. Op een eindtoernooi voor landen zoals het EK of WK  krijgt de wedstrijdleider ook een vergoeding van € 25.000 tot € 40.000.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bas Nijhuis (@nijhuis_bas)

Top vijf competities

De top vijf competities verschillen ook aardig van elkaar. Zo zal je in Spanje gemiddeld  per wedstrijd € 6.000  ontvangen. Dat komt neer op een salaris van zo’n € 200.000 per jaar. In Engeland krijg je los van een vaste vergoeding van € 40.000 ook nog eens € 1.200 per wedstrijd. In Frankrijk € 2.800 en in Duitsland krijg je € 3.600. Dus je weet waar je moet gaan scheidsen als je met deze baan wil gaan cashen.