Begin oktober van dit jaar haalde Mohammed Bin Salman internationale krantenkoppen door met het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF) voetbalclub Newcastle United over te nemen. We zijn amper drie maanden verder of dit consortium koopt nóg een voetbalclub. En niet zomaar de eerste de beste. De kogel is nog niet door de kerk, maar diverse kenners laten weten dat er niets meer in de weg staat om Internationale te verweven. Het juridische papierwerk is al aangekomen in Milaan.

Wordt Inter met Mohammed Bin Salman de rijkste voetbalclub ter wereld?

De Amerikaanse krant International Business Times acht de kans haast onmogelijk dat Internazionale de komende dagen niet in handen van het Saudi-Arabische consortium PIF terechtkomt. Naar verluidt zal de club de grootste aandeelhouder van de regerend Italiaans kampioen worden voor een bedrag van circa € 1 miljard.

Een week na de aankoop van Newcastle United werd er al gespeculeerd over een volgende overname. Het Milaanse dagblad Il Giorno meldde toen al dat de sjeiks ‘steeds meer aandringen’ om de club in de Serie A te kopen. Toentertijd werd er ook al gesproken over £ 850 miljoen (meer dan € 1 miljard).

Circa € 13 miljoen verlies per maand

Sinds 2016 is Internazionale voor 70% in handen van de Chinese Suning Holdings Group, dat onder leiding van Zhang Jindong, al ruim drie jaar van de club af wil, gezien de immense verliezen. Qua prestaties hebben ze echter niet te klagen. Vorig seizoen werd de landstitel nog meegenomen naar San Siro.

San Siro, de thuisbasis van zowel AC Milan als Inter Milan

Ondanks dat draaide Inter in 2020 een recordverlies van € 284 miljoen, terwijl er nog altijd maandelijks zo’n € 13,3 miljoen per maand verdampt. De club van Stefan de Vrij en Denzel Dumfries moest afgelopen zomer noodgedwongen topspelers Romelu Lukaku en Achraf Hakimi, en de succesvolle coach Antonio Conte, die de eerste nationale titel in 11 jaar won, laten gaan.

Aangezien PIF een waarde vertegenwoordigt van € 350 miljard, één van de rijkste fondsen ter wereld, kunnen ze de club nieuw leven inblazen. “Inter wordt hiermee de rijkste voetbalclub op aarde”, zegt de Italiaanse financier Andrea Zanon, kenner van de financiële markten in het Midden-Oosten en internationale bedrijven, tegen IBT.

Terwijl de mogelijk overname van het Saudische fonds eerder werd stopgezet, lijkt het erop dat hun behoefte om geld te vinden de huidige eigenaren hebben gedwongen terug te komen op hun woord en de onderhandelingen te heroverwegen.

Nog meer clubs in de pijplijn

De koek is echter nog niet op voor het Saudische investeringsfonds. Met Newcastle United in hun portfolio en met Inter Milan zo goed als binnen, lopen ook al onderhandelingen met Olympique Marseille en een niet nader te noemen Braziliaanse topclub. Hiermee willen ze, volgens Andrea Zanon, een belangrijke speler worden in het internationale voetbal: “Simpel gezegd, PIF maakt gebruik van zijn enorme liquiditeit die wordt gegenereerd door olie-inkomsten, om de Saoedische economie te diversifiëren, weg van koolwaterstoffen en te investeren in onder meer sport, toerisme en entertainment”, vervolgt hij tegenover IBT.