Heesen Yachts uit Oss heeft met het 80 meter lange Galactica hun grootste jacht ooit te pakken. Het is tevens het snelste aluminium motorjacht met conventionele schroefaandrijving, maar deze indrukwekkende prestaties hebben ook een keerzijde.

Galactica van Heesen Yachts moet omkeren wegens hoge waterstand

De sloep moest afgelopen zaterdag (8 januari 2022) namelijk noodgedwongen omkeren – met behulp van een sleepboot – op de Maas bij Hedel doordat schip niet onder de Hedelse Spoorbrug paste wegens de hoge waterstand. De waterstand was zo’n 10 tot 20 centimeter te hoog was om door te kunnen varen.

Honderden toeschouwers uit de omgeving zagen het luxe jacht voorbijvaren en vervolgens terugkeren nadat ze besloten terug te gaan richting de werf. Een woordvoerder van Van der Wees Watertransporten uit Dordrecht zei tegen Omroep Brabant dat ze de tocht op zeer korte termijn opnieuw kunnen maken, maar dan succesvol. “Nu was het water net zo’n 10 tot 20 centimeter te hoog. Als het water wat zakt dan kunnen wij het weer gaan proberen. Mogelijk kan dat binnen een paar uur.”

En zo geschiedde. Het enorme jacht paste uiteindelijk een dag later wel, maar de blijdschap bleek voor korte duur. Eenmaal aangekomen in Heusden konden ze alweer stoppen. Een woordvoerster van Heesen Yachts zei eerder al: “Er is geen sprake van proberen of speculeren. Als we gaan, weten we het zeker dat het kan. Er zijn tal van experts bij betrokken.” Naar verwachting zullen ze later vandaag ook dit struikelblok passeren.

We zagen Feadship al vaker hun megaschepen door nauwe kanalen manoeuvreren, maar Heesen ondervindt tot dusver de nodige problemen. Daarbij wil de werf en de kapitein aan het roer natuurlijk geen risico nemen met een jacht waar naar verluidt € 100 miljoen voor betaald gaat worden.

Voor dat geld krijgt de koper een zwembad, een zeer modern interieur met lift, een helikopterplatform en kan hij plaatsnemen in de zetels van de bioscoop aan boord. Galactica heeft verder vier riante dekken en biedt accommodatie aan 12 gasten die worden verzorgd door 19 bemanningslieden.

In april gereed om te varen

Als er verder geen oponthoud meer plaatsvindt, zal de Nederlandse sloep in april op excursie gaan over de wereldzeeën. De Galactica werd aanvankelijk gebouwd op de werf van Heesen Yachts in Oss, maar omdat het in Harlingen wordt afgebouwd, werd het schip in het weekend vervoerd naar het noorden: een reis van 200 kilometer. Het schip passeerde al enkele andere bruggetjes, maar in Hedel konden ze echt niet meer verder.