In augustus van 2011 kreeg Tim Cook de touwtjes in handen van Apple nadat oprichter Steve Jobs in oktober van dat jaar kwam te overlijden, terwijl hij Cook in 1998 bij Apple als senior vice president voor wereldwijde operaties binnenkwam. Sindsdien heeft hij net als Jobs gezorgd dat Apple constant blijft groeien en daar wordt hij rijkelijk voor beloond.

Uit officiële documenten die Apple bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC indiende blijkt dat de CEO van Apple $ 100 miljoen verdiende in 2021: 1.400 keer zoveel als de gemiddelde Apple-medewerker. Het loonpakket van de Amerikaan is sinds 2020 met 500% gestegen, aangezien het vorig jaar $ 14,8 miljoen betrof.

Bonus van 5 miljoen Apple-aandelen

Als onderscheiding voor een decennium bij het Apple, mocht de 61-jarige topman van het techconcern op 31 augustus 2021 een bonus van 5 miljoen aandelen in Apple (dat indertijd gelijkstond aan € 634 miljoen) in ontvangst nemen. Deze beloning maakte deel uit van het beloningspakket dat was ingesteld bij zijn overname van de rol van Steve Jobs bij het bedrijf in 2011.

Hoewel Cook het maximale bedrag ontving op basis van de overeenkomst, moest het bedrijf wegens fiscale redenen ongeveer 2 miljoen van zijn aandelen inhouden. Alsnog hield hij hier $ 355 miljoen. (circa € 300 miljoen) aan over.

Het jaarsalaris van Tim Cook

En dat zijn nog maar slechts bonussen in het leven van Tim Cook. Want hij heeft natuurlijk ook gewoon een basissalaris, in zijn geval nog altijd $ 3 miljoen op jaarbasis, en ontving hij $ 12 miljoen doordat Apple bepaalde doelen voor omzet en operationele winst behaalde. Aan aandelenopties kreeg hij nog eens meer dan $ 82 miljoen.

Afgelopen week werd Apple als eerste beursgenoteerde bedrijf $ 3000 miljard waard en daar zal hij in de nabije toekomst ook ongetwijfeld (financieel) van meeprofiteren.

Privévliegtuigen en beveiliging

Net als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wordt Cook constant beveiligd en wordt hij, zowel zakelijk als privé, rondgevlogen in privéjets op kosten van Apple. Totale kostenpost: $ 1,4 miljoen.

De 61-jarige Cook, die vorig jaar eindelijk de status van miljardair bereikte, beloofde het overgrote deel van zijn financiële welvaart weg te geven. Uit een SEC-aanvraag (Amerikaanse toezichthouder van diverse effectenbeurzen) bleek dat hij Apple-aandelen ter waarde van $ 10 miljoen had geschonken aan een anoniem goed doel. In 2019 Tweette hij, na $ 5 miljoen te hebben geschonken, over zijn plannen om zijn geld te gebruiken voor het bestrijden van de bosbranden in de Amazone-regenwouden.

Zie ook de miljoenenvilla van Tim Cook in Madison Club.