Villa Aurora, of op z’n Italiaans Casino dell’Aurora, ligt verscholen achter historische muren, stipt in het centrum van Rome – tussen de Trevifontein en de Villa Borghes in. Het perceel waarop het is gelegen beslaat iets meer dan een halve hectare en dateert uit de 16e eeuw.

Werk van Caravaggio getaxeerd op € 310 miljoen

Het historische huis van 2973 vierkante meter, dat voorheen dienst deed als jachthuis, huist onder meer een olieschilderwerk van de wereldberoemde Caravaggio, dat in 1597 in opdracht van Monte werd gemaakt om het plafond van zijn alchemielaboratorium te versieren. Dit iconische werk van Caravaggio is alleen al getaxeerd op € 310 miljoen, wat uiteraard verwerkt zit in de vraagprijs van de villa.

Villa Aurora - Romeinse villa

De villa bevat ook duizenden andere Italiaanse kunstwerken, sculpturen en kunstvoorwerpen van diepgaande culturele en historische betekenis.

Professor Alessandro Zuccari , die toezicht hield op de waardering van de kunstwerken binnenin het pand, zegt dat dit fresco het enige is dat ooit is geschilderd door Caravaggio, die toentertijd net 20 jaar oud was, die algemeen wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de moderne tijd.

Caravaggio’s Jupiter, Neptunus en Pluto (1597)

Koopeisen van Villa Aurora

Het eigendom van Villa Aurora kwam in 2018 ter discussie, toen eigenaar prins Nicolò Boncompagni Ludovisi op 77-jarige leeftijd stierf. Na zijn dood ontstond een langdurige juridische strijd tussen de verschillende erfgenamen en uiteindelijk belandde in de handen van het Italiaanse Ministerie van Cultuur.

Door de verkoop van de villa te vergeven aan hoogste bieder is, ontstond onmiddellijk de angst om opportunistische buitenlandse kopers toe te staan en Italiaanse cultureel erfgoed te verwerven. Daarom tekenden tienduizenden Italianen een petitie om de veiling af te blazen, maar het mocht niet baten.

Echter werd er geen enkel bod uitgebracht tijdens de veiling op 18 januari en nu is de toekomst van het pand, en de muurschildering, onzeker. Een van de krankzinnige voorwaarden van de verkoop stelt dat de nieuwe eigenaar € 11 miljoen zou moeten uitgeven aan renovatie. Al met al kraaide er dus geen haan naar, maar op 7 april wordt er weer een poging gewaagd.