Mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib stelt in een nieuw rapport dat het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld in de eerste twee jaar van de pandemie is verdubbeld, terwijl 99% van de mensheid een slechter inkomen kreeg. Dat houdt in dat in dezelfde periode meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terecht zijn gekomen wat benadrukt dat de enorme kloof tussen arm en rijk alsmaar toeneemt – ook in Nederland.

Forbes’ miljardairslijst van 2021

Het rapport opent door te vertellen dat dit geen toeval is, maar een keuze. “Economisch geweld wordt gepleegd wanneer structuurbeleid er worden keuzes gemaakt voor de rijkste en machtigste mensen. Dit veroorzaakt directe schade voor ons allemaal, en aan de armste mensen, vrouwen en meisjes, en geracialiseerde groepen het meest. Ongelijkheid draagt ​​bij aan de dood van ten minste één persoon om de vier seconden.”

Oxfam Novib baseert zich op Forbes’ miljardairslijst van 2021, die wordt gedomineerd door Tesla-topman Elon Musk, gevolgd door Amazon-oprichter Jeff Bezos, LVMH-topman Bernard Arnault, Microsoft-oprichter Bill Gates, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en investeerder Warren Buffett. Zo’n twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, hadden zij een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar, terwijl ze bij elkaar nu een geschat vermogen van $ 1,5 biljoen beheren.

“Grootste gemeten stijging ooit”

Gezien deze cijfers is er sprake van de “grootste gemeten stijging ooit”, stelt Oxfam Novib. Ook benadrukken ze dat de superrijken individuen en bedrijven dit bewerkstelligen door belasting te ontwijken, werknemers onder te betalen en met hun macht de politiek te beïnvloeden. De dupe daarvan zijn volgen hen voornamelijk vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk $ 800 miljard aan inkomsten, becijferde de organisatie. Ook hebben zij minder kans op een baan of scholing.

Kloof tussen arm en rijk in Nederland: ‘Europees kampioen belastingontwijking’

De 5 rijkste families hebben evenveel vermogen als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen. De mensenrechtenorganisatie stelt tevens dat het opgetelde vermogen van de 2.120 rijkste Nederlanders groter is dan dat van de 10 miljoen armste. Oxfam Novib wil graag een eerlijk systeem zien waar de rijkste 1% haar verantwoordelijkheid neemt zodat de gewonen mens niet hoeft op te draaien voor de consequenties daarvan. Echter verwachten ze het tegengestelde, dat de ongelijkheid tussen landen in de nabije toekomst enkel en alleen zal toenemen.

Daarbij speelt Nederland een ‘sleutelrol in belastingontwijking’. Minstens 80% van de grootste bedrijven ter wereld hebben een brievenbusfirma, een lege vennootschap, in Nederland en er vloeit jaarlijks meer dan € 8000 miljard door ons kleine land. Niet voor niets wordt Nederland zelfs ‘Europees kampioen belastingontwijking’ genoemd.

“Deze belastingparadijzen (over de top 15 van ergste belastingparadijzen, red) helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven”, aldus Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib. “Er zijn geen winnaars in deze race naar de bodem op belastingtarieven. Gewone mensen – met name de armste – betalen de prijs voor deze roekeloze concurrentie.”

Lees het hele rapport hier.