Op de valreep heeft ‘luxe reisspecialist’ Oliver’s Travels zijn gloednieuwe index gepubliceerd waarin de beste skigebieden in Europa worden gerangschikt. Voor de ‘Luxury Après Ski Index’ werden 75  skiresorts verspreid over heel Europa onderzocht. In Switzerland ligt het resort met de hoogste notering.

Skiresorts gerangschikt op basis van luxeaanbod

Het onderzoek rangschikt skiresorts op basis van hun luxeaanbod, waarbij drie elementen de overtoon hadden: Michelin-sterrenrestaurants, spa- en wellnesscentra en hoogwaardige designerwinkels.

Aangezien aflopen winter alpineskiën de kop in werd gedrukt door het bekende C-woord, konden hotels voor het overgrote deel geopend blijven en enkele andere winteractiviteiten werden toegestaan, maar het ontbreken van alpineskiën en reisbeperkingen veroorzaakte veel verdriet bij veel sneeuwliefhebbers.

Hoewel reizen nog altijd niet ‘normaal’ is, is skiën weer zo goed als terug op de kaart voor het nieuwe seizoen 2021-22, met enkele maatregelen. En daarom komt deze luxe index goed van pas.

Top 5 meest luxe skieresorts

Skiresort Saint Moritz in Switzerland komt binnen als laatste in de top 5, terwijl zij met 13 wel de meeste designershops (waaronder Prada, Gucci, Cartier, Oakley, Dior en Ray-Ban) huizen van alle resorts. Op nummer vier zien we het Italiaanse Cortina d’Ampezzo en de zilveren en bronzen plak gaan naar twee Franse resorts, respectievelijk Courchevel en Chamonix. Courchevel, dat op de derde plaats eindigde, was het hoogst gerangschikt voor het aantal Michelin-sterrenrestaurants dat het reizigers aanbiedt: 13.

Maar de grote winnaar is Zermatt in Switzerland, een skigebied met een keuze uit maar liefst 94 spa- en wellnesscentra, zes designerwinkels en zes Michelin-sterrenrestaurant. Het dorpje Zermatt ligt in het zuiden van Zwitserland aan de voet van de berg Matterhorn. Als twee na grootste gemeente van het Alpenland is het een bekende wintersportplaats met skigebied met 54 kabelbanen en liften en 360 kilometer aan pistes.

De Zwitserse stad werd om verschillende redenen gerangschikt als het meest luxueuze skiresort, maar de belangrijke factor is het aantal spa- en wellnesscentra dat het te bieden heeft. “Op slechts een korte rit van het hoofdresort kunt u een bezoek brengen aan de hoogste spa van Europa op 2.222 meter hoogte , ontspannen in het buitenzwembad en uitkijken naar een adembenemend uitzicht op de indrukwekkende Matterhorn-piek”, aldus Oliver’s Travels.

De autovrije stad van het skiresort zelf bevindt zich op een hoogte van 1600 meter en biedt accommodatie aan in de vorm van traditionele bruine, houten chalets die gesitueerd zijn langs de kronkelende steegjes. De bergen van 4.000 meter en meer trekken ieder jaar veel alpinisten aan en met 400 kilometer aan wandelpaden is er ook genoeg te doen voor wie niet op de latten durft te staan.