Microsoft Gaming-CEO Phil Spencer heeft eerder deze week op de website van Xbox, dat in eigendom van Microsoft is, bekendgemaakt dat Microsoft Activision Blizzard overneemt, de ontwikkelaar van hitgames als World of Warcraft, Overwatch, Crash Bandicoot, Candy Crush Sag, Tony Hawk én Call of Duty. Het is de grootste overname ooit in de gaming sector.

Call of Duty-ontwikkelaar Activision Blizzard overnenomen door Microsoft

Microsoft heeft $ 68,7 miljard (omgerekend € 60,4 miljard) over gehad om de populaire gameontwikkelaar te verweven.  Microsoft is van plan om zoveel mogelijk games van Activision Blizzard toe te voegen aan Game Pass, de abonnementsdienst op de Xbox en pc waarbij gamers voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang krijgen tot een gamebibliotheek. Het bedrijf krijgt de rechten over alle nieuwe en oude games.

De Sony Group gaat ervan uit dat de games onder Activision Blizzard gewoon beschikbaar blijven op hun PlayStation-platform. “We verwachten dat Microsoft zich zal houden aan contractuele afspraken en ervoor zal blijven zorgen dat Activision-games multiplatform zijn”, zei een woordvoerder van Sony donderdag tegen de Wall Street Journal.

Seksueel overschrijdend gedrag

In Nederland hebben we The Voice of Holland en in Amerika houden de gemoederen zich bezig met Activision Blizzard. Afgelopen tijd kwamen er diverse meldingen en nieuwsberichtgevingen, met name een rapport van The Wall Street Journal half november 2021, omtrent vermeende slachtoffers van discriminatie en seksisme op de werkvloer.

Ondertussen zou het bedrijf tientallen medewerkers hebben ontslagen en nog eens zo’n veertig werknemers gestraft vanwege (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Microsoft

Sinds juli 2021 zouden er maar liefst 700 meldingen zijn ingediend over seksueel getinte misdragingen en andere kwesties. Activision-CEO Bobby Kotick was daarop geen uitzondering, maar hijzelf en het bedrijf zijn overtuigd van zijn onschuld. Voorlopig blijft Kotick de touwtjes in handen hebben, maar met de overname is zijn toekomst bij Activision Blizzard onzeker. Persbureau Bloomberg én The Wall Street Journal verwachten beide dat hij zal terugtreden als CEO.

Daarbij zou het volgens berekeningen van Activision tot $ 265 miljoen kosten om Kotick te ontslaan, zoals een groep medewerkers van Activision Blizzard eiste, aangezien de topman bijna vier miljoen aandelen in het bedrijf heeft.

Bonus van omgerekend € 331 miljoen voor omstreden topman

Eerder vroeg de topman het bestuur om een salarisverlaging totdat de de problemen rond seksuele intimidatie en discriminatie binnen het bedrijf zijn opgelost, maar nu de deal rond is, lijkt de omstreden topman een bonus te ontvangen van $ 375 miljoen dollar (€ 331 miljoen).