Dineren in een restaurant met een Michelin-ster staat op de bucketlist van iedere fijnproever die er is, maar maar de oplopende kosten ervan, zullen mensen weerhouden om binnen te stappen. Toch zijn er plaatsen waar je gemiddelde genomen goedkoper uit bent. Website Chef’s Pencil heeft uitgezocht in welke landen/steden de duurste en meest betaalbare Michelin-sterrenrestaurants zitten.

Om tot een ranking te komen namen ze de menukaarten, het topproeverijmenu, van 450 verschillende Michelin-sterrenrestaurants (met twee of drie sterren) onder de loep. Normaal gesproken bestaat een topproeverijmenu uit acht tot 12 gangen, terwijl bij sommige etablissementen meerdere menu’s identiek geprijsd zijn. Uiteraard is de lijst exclusief fooi en dranken, hoewel dat bij enkele restaurants bij is inbegrepen, en verschillen heffingen per locatie, bijvoorbeeld in Singapore waar standaard 10% servicetoeslag aan de rekening wordt toegevoegd.

Hoeveel kost het gemiddeld om bij een Michelin-sterrenrestaurant te dineren?

Uit hun analyse blijkt dat het volledige degustatiemenu voor twee- en driesterrenrestaurants gemiddeld omgerekend € 235 per persoon kost. Waarbij je bij tweesterrenrestaurants gemiddeld € 215 kwijt bent en bij driesterrenrestaurants € 304. Een extra Michelin-ster kost je dus al gauw € 100 meer.

Naast het aantal sterren speelt geografie een beslissende rol bij de prijsstelling van een restaurant met Michelinsterren. Thailand blijkt het best betaalbare land ter wereld, waar het best geprijsde degustatiemenu gemiddeld omgerekend € 153 kost, wat meer is dan de helft van de prijs die je in Denemarken zou betalen.

Michelin-sterrenrestaurants

Ierland komt wereldwijd op de tweede plaats en is het meest betaalbaar in Europa, waar een volledig degustatiemenu gemiddeld € 180 kost, gevolgd door Zuid-Korea en Taiwan, die de derde plaats delen. Daarna komen Portugal en Spanje, met een gemiddelde prijs van respectievelijk € 191 en € 192. Verder zien we nog België (€ 197), Oostenrijk en is de negende plek voor Nederland, terwijl Duitsland de top 10 afsluit.

Foto: Analyse van prijsgegevens door Chef’s Pencil

Rotterdam, de op één na grootste stad van Nederland, is een gastronomische krachtpatser

Rotterdam thuisbasis van negen Michelin-sterrenrestaurants, waarvan er drie twee van de felbegeerde sterren verdienen. Voor een gemiddeld geprijsd menu van €183, is uit eten gaan in Rotterdam ook zeer betaalbaar in vergelijking met zijn internationale collega’s of onze hoofdstad Amsterdam.

Een andere betaalbare optie in Europa, is het Franse Lyon, de op een na grootste stad van Frankrijk. De gemiddelde prijs voor het volledige degustatiemenu is slechts € 172, aanzienlijk voordeliger dan Parijs. Spanje is ook een fantastische bestemming om je smaakpapillen te verwennen en je portefeuille vol te houden, met zijn twee grootste steden, Madrid en Barcelona, een van de vijf meest betaalbare steden ter wereld voor goed eten.

Duurste landen met Michelin-sterrenrestaurants

Aan de andere kant van het spectrum is Denemarken zonder twijfel de duurste plek om uit eten te gaan in een toprestaurant met een Michelinster. Bereid je voor om gemiddeld meer dan € 345 kwijt te zijn in een van de acht Michelin-sterrenrestaurants in dit Scandinavische land met twee of drie Michelin-sterren. Daarna komt Singapore, waar het gemiddelde volledige degustatiemenu € 321 kost en Zweden neemt de derde plaats voor z’n rekening met een gemiddelde prijs van € 288 voor het volledige degustatiemenu.

Lees hier over het duurste Michelin-sterrenrestaurant in Nederland, uiteraard in Amsterdam.