Met jachtenbouwers als Heesen, Feadship, Royal Huisman én Oceanco is Nederland sterk vertegenwoordigd op de zeven zeeën. Oceanco met name vergaart recentelijk veel aandacht, aangezien deze werf uit Alblasserdam het jacht voor Amazon-oprichter Jeff Bezos aan het bouwen is. Terwijl landgenoot Marcel Onkenhout sinds de Midden-Oosterse overname in 2010 CEO is, is het bedrijf in handen van de Omaanse ‘doctor’ Mohammed Al Barwani.

Scheepswerf Oceanco

Oceanco is een toonaangevende jachtbouwer van op maat gemaakte jachten tot 140 meter lang, waarbij innovatief ontwerp en technologie worden toegepast om een ​​echt uniek exemplaar te creëren. Door een zeer persoonlijke service aan klanten te bieden, past Oceanco innovatief ontwerp en technologie toe om unieke jachten te creëren. Met tot op heden 33 geleverde jachten heeft Oceanco enkele van ’s werelds meest iconische jachten geproduceerd. Denk aan indrukwekkende gevaartes als de Black Pearl, Alfa Nero, Tranquility, Dar en de Bravo Eugenia.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oceanco (@oceancoyacht)

Sinds 2010 is het bedrijf in eigendom van de Omaanse Mohammed Al Barwani. In 2009 bezocht hij de werf voor het eerst en besloot het nog geen jaar later over te kopen van de Griekse zakenman en filmregisseur Theodore Angelopolous. In 2015 werd de Turkse scheepswerf Turquoise Yachts aan zijn portfolio toegevoegd. Dr. Barwani is overigens zelf ook een fervent zeiler en begeeft zich ieder weekend de zee op zijn eigen 32 meter lange jacht.

“Onze zaken in Nederland zijn extreem succesvol. We hebben er al vijf superjachten verkocht, voor een totaalbedrag van zo’n 750 tot 800 miljoen euro”, zei de arabier in 2012 tegenover lokale pers, waarna hij € 80 miljoen neertelde voor een uitbreiding.

Mohammed Al Barwani

Maar ook buiten de jachtwereld om houdt de 69-jarige zich bezig. Hij runt Musstir, een projectontwikkelaar met “belangen in verschillende hotels in Oman”, terwijl hij zijn grote geld heeft verdiend met MB Holding, dat hij in 1982 oprichtte. De hoofdzetel van dat bedrijf zit in de Omaanse hoofdstad Masqat en zij focussen zich op het exploiteren en produceren van gas- en olievelden. Daarnaast is de zelfbenoemde ‘doctor’ sinds 2020 ook Chairman of the Board bij Oman Air en niet-uitvoerend bestuurder van een aantal niet nader te noemen beursgenoteerde vennootschappen.

Het is echter ook een omstreden figuur. Toen er in buurland Jemen een burgeroorlog woedde, zou Al Barwani volgens de Telegraaf valse belastingaangiften hebben ingediend. Al met al zou de overheid aldaar zo’n $ 8,5 miljoen zijn misgelopen. “Ze hebben in 2011 zelfs niet eens de huur van hun kantoor betaald,” vertelde een betrokken jurist uit Jemen indertijd.

Geschatte vermogen

In 2014 nam Forbes Mohammed Al Barwani mee in hun lijstje van de rijkste miljardairs per land. Met $ 1,2 was hij de meest vermogende individu van het Midden-Oosterse land, terwijl zijn vermogen in 2016 werd geschat op een ton lager. In 2021 noemt Forbes Suhail Bahwan tot enige miljardair, wat inhoudt dat Mohammed Al Barwani is gedaald, maar de grote klussen die voor de boeg staan bij zijn Oceanco, zal hij er alsnog ongetwijfeld warmpjes bijzitten.