Waar geld wordt verdient, vindt oplichting plaats. De 34-jarige Ilya Lichtenstein en de 31-jarige Heather Morgan maakten het wel erg bont en worden allebei beschuldigd van samenzwering om 119.754 bitcoin wit te wassen. De bitcoins waren in 2016 gestolen van het in Hongkong gevestigde Bitfinex, een van ’s werelds grootste beurzen voor virtuele valuta.

Gestolen bitcoins geconfisqueerd: grootste financiële inbeslagname ooit

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft meer dan 3,6 miljard dollar (zo’n 3,2 miljard euro) aan gestolen bitcoins in geconfisqueerd. Het echtpaar is ook gearresteerd door de politie  op verdenking van het witwassen van de cryptomunten die hackers zes jaar geleden hadden gestolen, meldt The New York Times op 9 februari 2022.

De waarde van de valuta op het moment van de inbeslagname vorige week maakt het de grootste financiële inbeslagname van het departement ooit. Want direct na deze hack kelderde de koers van de moeder der coins met liefst 20%. Een ambtenaar van het ministerie van Justitie wilde geen antwoord geven op de vraag of het echtpaar betrokken is geweest bij het hacken zelf. De verdachten zijn dinsdagmiddag voorgeleid in de federale rechtbank van Manhattan.

Zuid-Afrikaanse broers stalen 69.000 bitcoins

Dat is meer geld dan de hoeveelheid waarmee de Zuid-Afrikaanse boers Ameer en Raees Cajee, van destijds nog maar 18 en 21 jaar oud, ervandoor gingen. Zij maakten 69.000 bitcoins afhandig van mensen die dachten te investeren in investeringsvehikel Africryp, dat achteraf een grote oplichting te zijn geweest. Dat stond tegen de koers indertijd gelijk aan ruim € 3 miljard.