In de loop der tijd is het keuzeaanbod van materialen voor kleding enorm uitgebreid. De consument haalt vandaag de dag graag duurzame kleding in huis, maar wil tegelijkertijd stijlvol en luxueus voor de dag komen. Om beide resultaten te behalen, is het verstandig om jezelf ietwat in te lezen in het gedifferentieerde aanbod van materialen.

Kledingmaterialen voor een luxueuze uitstraling

Om een luxueuze uitstraling met kleding te bewerkstelligen kan je het op meerdere vlakken opzoeken. Sommigen vinden het in merkkleding en vullen dat aan met accessoires, maar wat wellicht het meeste meetelt, is het materiaal. Er bestaan talloze soorten materialen, dus om te vinden wat bij jouw stijl aansluit, kost het het nodige wikken en wegen. Hier volgen er alvast een aantal. Toch nog moeite om het te stijlen met de rest van je garderobe? Geen stress, er zijn diverse platformen die je uit de voeten kunnen helpen.

Wol

In Nederland wordt er jaarlijks zo’n twee miljoen kilo aan wol geproduceerd, wat enigszins de populariteit ervan aangeeft. Gezien ons zeeklimaat, met de daarbijbehorende kou, is wol een geschikt materiaal om je de zuinige dagen door te loodsen. Met name wollen truien worden veelal gedragen. Wil je nog een stapje verder? Ga dan voor merinowol. Dit is de hoogste kwaliteit en de stof is zacht, absorbeert vocht en kriebelt in tegenstelling tot andere soorten niet.

Het is helaas wel onderhoudsgevoelig en kan gauw krimpen in de was. Let dus goed op voordat je halsoverkop met je pinpas in je hand staat af te rekenen en ‘m binnen de kortste keren hebt getransformeerd en gedegradeerd tot een naveltruitje.

Biologisch katoen

In de textielindustrie is katoen samen met wol een van de meeste gebruikte materialen. Niet voor niets, want het voelt zacht en luchtig aan op het lijf. Echter is de productie ervan niet altijd milieuvriendelijk en ethisch verantwoord. Gelukkig bestaat er ondertussen biologisch katoen wat een duurzamer alternatief is voor de eencellige vezel en sluit schadelijke stoffen zo goed als uit.

Kasjmier

Kasjmier, of cashmere, valt eigenlijk ook onder wol, maar verdient wel degelijk z’n eigen kop. De kasjmiervezel is isolerend, licht, ultiem zacht en rekt goed mee. Voor één trui is de vacht van vier geiten nodig en daarom wordt de stof vaak vermengd met andere wolsoorten. Het kan gebruikt worden voor broeken tot truien en van sjalen tot manteljassen.

Kleding

Het is tevens een van de duurdere soorten, want voor een basic trui ben je al gauw € 300 kwijt en een jas kost je gegarandeerd meer dan € 1.000.

Linnen

Aangezien linnen zorgt voor een koel en fris gevoel, is het voor velen hét materiaal op het gebied van zomerkleding. De ademende stof neemt veel vocht op waardoor het tijdens het dragen helpt bij het reguleren tussen de stof en je lichaam. In de zomer zorgt het dus voor verkoeling en in de winter werkt linnen juist verwarmend. Best of both worlds zullen we maar zeggen.

Voor een stranddag loop je er dan ook alleraardigst chique bij met een linnen overhemd en pantalon. Het is tevens een van de alleroudste textielsoorten en is gemakkelijk om te wassen.