De wereld volgt de ontwikkelingen rondom Oekraïne op de voet mee, nadat de Russische president Vladimir Poetin afgelopen week groen licht gaf aan zijn militaire troepen om het land van Volodymyr Zelensky binnen te vallen.

De Europese Commissie schat dat er ruim 7 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen, terwijl de Oekraïners die al in het buitenland zitten zich massaal verzetten tegen het bloedvergieten – op alle denkbare manieren. Volgens Eurocommissaris Janez Lenarčič dreigt de “grootste humanitaire ramp in Europa in vele, vele jaren” zich te voltrekken.

Lady Anastasia van Russische oligarch

Russische oligarchen hebben na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie uitzonderlijk veel vermogen opgebouwd en veel politieke macht verweven. Waarschijnlijk denk je al gauw aan Roman Abramovitsj, die na alle ophef een stap terugdoet bij ‘zijn’ Chelsea en vanochtend aanwezig was bij de ‘vredesgesprekken’ op een geheime locatie in Wit-Rusland.

De nummer 141 op de Bloomberg Billionaires Index (geschat vermogen van $ 13,9 miljard) bezit naast de Londense voetbalclub, ook een tal jachten, zoals Sussurro, Ectasea, Luna en zijn boegbeeld Eclipse.

Uiteraard is hij lang niet de enige oligarch die eigendommen op het water heeft liggen, ook Alexander Mijeev heeft een imposant schip in handen: het 47,5 meter lange Lady Anastasia, gebouwd door de Nieuw-Zeelandse scheepswerf Sensation Yachts. Het project werd afgerond in 2001 en vervolgens volledig omgebouwd tussen 2010 en 2018.

Jacht Oekraïner Russische

Mijeev is de CEO van Rosoboronexport, een Russisch helikopterbedrijf dat voornamelijk oorlogswapens produceert. Circa zes jaar geleden werd hij aangesteld als de directeur van een firma die de troepen van Vladimir Poetin van wapens voorziet.

Luxejacht van € 7 miljoen bijna tot zinken gebracht

Voor 10 jaar lang werkte een Oekraïense matroos, genaamd Taras Ostapchuk, op het schip als onder meer hoofdwerktuigbouwkundige en chef van de machinekamer. Omdat Mijeev zijn geld verdient door oorlogswapens te verkopen, die een rol spelen in de oorlog in Oekraïne, was de matroos uit op wraak en vertrok hij richting de haven Port Adriano om het luxejacht ter waarde van € 7 miljoen van zijn Russische baas tot zinken te brengen.

Bombardement in Kiev

De Spaanse krant La Razon meldt dat de werknemer overstuur raakte nadat hij op tv zag hoe een Russische kruisraket insloeg op een flatgebouw in de hoofdstad Kiev. Hij zei ook dat het Russische leger vrijdagavond zijn woning in Oekraïne had gebombardeerd en dat hij uit protest het schip wilde laten zinken door verschillende kleppen te openen en het jacht vol water te laten lopen.

In afwachting van zijn proces

Nadat hij dit had gedaan, waarschuwde hij drie andere bemanningsleden, mede Oekraïners, en herinnerde ze aan het feit dat ook zij uit het onder vuur gelegen land komen. In samenwerking met andere havenarbeiders besloten zij echter het lek te dichten, maar het drietel en consorten konden niet voorkomen dat Lady Anastasia aanzienlijke schade opliep.

De 55-jarige werknemer is opgepakt, voor de rechter geleid in Palma en ondertussen vrijgelaten in afwachting van zijn proces. “Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan en ik zou het opnieuw doen’, zei Ostapchuk en voegde eraan toe: “Mijn baas is een crimineel die wapens verkoopt die het Oekraïense volk doden.’