‘Hoe kan een hondenhok in godsnaam $ 300.000 waard zijn?’, zul je je ongetwijfeld als eerste afvragen. Een hondenhok is nou niet bepaald een waardevol bouwsel, en helemaal niet als het zo goed als verwoest is zoals deze. Toch verwacht veilinghuis Christie’s dat het een astronomisch bedrag gaat opleveren tijdens veiling.

Meteoriet inslag

Het hondenhok werd in 2019 getroffen in Costa Rica door een meteoriet. Klinkt vrij heftig, maar in werkelijkheid ging het om slechts een minuscuul fragment.

Hondenhok

Gelukkig was het hondenhok, waar de hond toentertijd onder lag, sterk genoeg om de steen gedeeltelijk af te weren, zodat de Duitse herder genaamd Roky ongedeerd bleef. Het huisje heeft uiteindelijk alleen een gat van ongeveer 17 cm groot aan de bescheiden meteorietregen overgehouden.

Huidig bod op het roestige hondenhok

Het roestige hondenhok gaat al gauw onder de hamer en zou naar schatting van het veilinghuis tussen de $ 200.000 en $ 300.000 op moeten leveren.

“Terwijl er elk jaar honderden enorme vuurballen worden gezien, worden er elk jaar slechts ongeveer acht nieuwe getuige watervallen gevonden. Zelden treffen ze iets van zorg. Er is nooit een gedocumenteerde menselijke dood door een meteorietinslag geweest, en de enige gedocumenteerde dierlijke dood vond plaats in 1972: een koe in Venezuela.”

Hondenhok meteoor

Ondanks de verwachting van een paar ton, valt het huidige bod nogal erg tegen: $ 32.000, terwijl de veiling binnen een dag sluit. Het verwachte bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehaald worden, maar er zal vast nog wel wat bijkomen richting het einde van de veiling.

Geluk bij een ongeluk

Niet alleen het hondenhok is het een en ander waard, ook de desbetreffende meteoriet. Deze wordt namelijk geveild voor $ 600.000. De ruimtesteen is gemaakt van koolstofhoudend chondriet en is bedekt met smeltkorst dat het resultaat is van zijn vurige duik door de atmosfeer.

“Dit is echt een spannende veiling en een kans voor verzamelaars. Meteorieten zijn ongelooflijk zeldzame objecten; het gecombineerde gewicht van alle bekende meteorieten is minder dan de jaarlijkse productie van goud”, zei James Hyslop, Wetenschap en Natuurlijke Historie bij Christie’s.

Bekijk hier de veiling van het hondenhok.