Ongeveer twee weken terug vond de grootste overname ooit in de gaming sector plaats, toen Microsoft Call of Duty-ontwikkelaar Activision Blizzard voor omgerekend € 60,4 miljard opkocht.  Techconcern Sony kan niet achterblijven en willen ook gaan uitbreiden in deze dat van e-sport. Om te beginnen hebben ze gamesontwikkelaar Bungie, de voormalige Microsoft-studio achter games als Halo en Destiny, op de kop getikt voor $ 3,6 miljard (€ omgerekend 3,2 miljard).

Bungie, Microsoft en Sony

Volgens het Japanse techconcern zijn Bungie en zij al minimaal vijf maanden bezig om de deal rond te maken en met de overname van Bungie krijgt Sony zeggenschap over het populaire schietspel Destiny en futuristische game Halo. GamesIndustry.Biz meldt dat Bungie na de deal zal worden gerund als “een onafhankelijke dochteronderneming” van Sony Interactive Entertainment (SIE) en een multiplatform-studio zal blijven met de optie om nieuwe games te blijven maken en op eigen houtje spelers aan te lokken.

“Sinds het begin van de Destiny-franchise hebben we een sterke samenwerking met Bungie”, aldus Jim Ryan, CEO bij Sony Interactive Entertainment. “Ik kan niet blijer zijn om de studio officieel te verwelkomen in de PlayStation-familie.”

Foto: Destiny 2

Bungie werd opgericht in 1991 en in 2000 overgenomen door Microsoft voor $ 30 miljoen. Toentertijd was Halo als game nog in ontwikkeling was en vormde het de basis van Microsofts Xbox-consoles. In 2007 ging Bungie weer op solo tour en werkte daarna in eerste instantie met Activision aan Destiny. Dat liep door tot in 2019, waarna Bungie de game zelf begon te expoilteren.

Playstation vs. Xbox

De strijd tussen Playstation en Xbox was altijd al groot, maar met al deze recente overnamen wordt het een ingewikkelde constructie. Microsoft wil namelijk minstens drie nieuwe Call of Duty-games uit brengen voor de PlayStation van Sony, maar aangezien zij eigenaar zijn van Xbox, kan het zo zijn dat de games daarna exclusief worden voor deze console en de PC. Sony heeft daarentegen al wel laten weten dat Destiny 2 en nieuwe titels “niet exclusief blijven voor de PlayStation.”

Het mag dan wel niet de eerste gameontwikkelaar die Sony overneemt, het is wel met afstand de grootste van hen. Eerder kochten ze al Naughty Dog (bekend van The Last of Us) en Guerilla Games (bekend van Uncharted) en hebben ze bijvoorbeeld nog een minderheidsbelang in Epic Games, de uitgever van Fortnite. Met de € 3,2 miljoen komt de overname van Bungie op de zevende plek als het gaat om de meest dure overnames in de gaming sector.

Sony

Foto: Halo