Nadat de rust weer rondom alle drama van The Voice of Holland weer enigszins is wedergekeerd, kwam er weer een nieuw drama naar voren met de ex-technisch directeur van Ajax, Marc Overmars, die ongewenste foto’s stuurde naar zijn vrouwelijke collega’s. Er worden steeds meer bekende Nederlanders aan de schandpaal genageld, maar wij zijn helaas niet het enige land waar dit soort voorvallen plaatsvinden.

Schadevergoeding voor de daden van gynaecoloog James Heaps

In een schikking die bij een rechtbank in Los Angeles is overeengekomen, stemt de University of California (UCLA) in met de betaling van $ 243,6 miljoen aan 200 dames die slachtoffer zijn geweest van één werknemer. Het probleem speelde al langer, want de eerste geluiden van misbruik dateren terug tot 1983.

De man die wordt beschuldigd, is gynaecoloog James Heaps. Ondanks vele meldingen in het verleden werd er lang geen actie ondernomen. Maar op een geven moment waren er zoveel aanklachten dat er een onderzoek werd gestart. De 64-jarige was 35 jaar lang betrokken bij University of California en zag in zijn tijd duizenden patiënten.

De overeenkomst komt bovenop een eerdere rechtszaak die door 5000 patiënten was aangespannen en resulteerde toen ook al in een flinke schadevergoeding van $ 73 miljoen. Kortom: James Heaps heeft een hoop aanklachten aan zijn broek hangen en hij wordt strafrechtelijk vervolgd voor het misbruik van 7 vrouwen.

Langdurig onbestraft

In 2017 kreeg Heaps voor het eerst te maken met al deze aanklachten, maar dit verliep onsuccesvol en hij kon in de tussentijd gewoon doorwerken als gynaecoloog. Pas in Juni 2018 werd hij ontslagen en pas in 2019 werd hij opgepakt voor zijn daden. Sinds dat naar buiten kwam kwamen er steeds meer vrouwen naar buiten met beschuldigingen.

UCLA

“Het gedrag dat door Heaps zou zijn vertoond, is verwerpelijk en in strijd met de waarden van de universiteit”, zegt University of California (UCLA), waar hij 35 jaar aan verbonden was. Ze vervolgde dit verhaal met: “Onze eerste en hoogste verantwoordelijkheid zal altijd liggen bij de samenleving die we dienen, en we hopen dat deze schikking een stap is in de richting van heling en afsluiting voor de betrokken gedupeerden. We bewonderen hun moed om naar buiten te treden.”