De grootste geslepen diamant ter wereld vanaf 2006, volgens Guinness World Records, is eerder deze week door veilinghuis Sotheby’s afgehamerd voor een smak minder dan de geschatte opbrengst. ‘The Enigma’ is een zwarte diamant met 555,55 karaat en leverde meer dan £ 3 miljoen op. De anonieme koper heeft het bod betaald met cryptocurrency.

Opbrengst van ‘The Enigma’ valt tegen

Aanvankelijk werd de opbrengst geschat op   is uiteindelijk geveild voor £ 3.16 miljoen, omgerekend € 3,76 miljoen, terwijl z’n afkomst volledig onbekend is. Daardoor is de naam The Enigma, het raadsel, een logische naam. Het bevat ‘osborniet’, een mineraal dat alleen in meteoren voorkomt, waardoor er wordt aangenomen dat het afkomstig is uit de ruimte, maar andere deskundigen gaan ervan uit dat het gewoon onderdeel is geweest van planeet aarde.

De steen is met 555,55 karaat uitzonderlijk zwaar en is een zogeheten carbonado, een van de hardste diamanten die we kennen, die uiterst zeldzaam zijn en tot dusver enkel zijn ontdekt in Brazilië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is bekend dat ze ongeveer tussen de 2,6 en 3,2 miljard jaar oud zijn.

De zwarte diamant heeft 55 verschillende vlakken

Hoe dan ook is het volgens het veilinghuis een ‘once-in-a-lifetime kans om een van de zeldzaamste wereldwonders die de mens kent aan te schaffen. Hoewel Sotheby’s de identiteit van de koper niet bevestigd, claimt crypto-ondernemer Richard Heart op sociale media dat hij de edelsteen heeft gekocht.

Hij beweert dat het onderdeel uitmaakt van zijn idee om het de ‘HEX.com-diamant’ te noemen naar het blockchain-platform dat hij oprichtte. “Ik heb ‘s werelds grootste geslepen diamant gewonnen voor ons #HEXicaans cultureel erfgoed! Het zal de HEX diamant worden genoemd, het weegt 555,55 karaat en heeft 55 facetten. Laten we allemaal samen winnen!”, schreef hij op Twitter.