Nog vier nachtjes slapen en dan zal de veiling van de zeldzame, zwarte diamant, ‘The Enigma’ genoemd, van veilinghuis Sotheby’s sluiten. Het gaat om de grootste geslepen diamant ter wereld vanaf 2006, volgens Guinness World Records, terwijl z’n afkomst onbekend is. Daardoor is de naam The Enigma, het raadsel, een logische naam.

The Enigma: 555,55 karaat

De steen is met 555,55 karaat uitzonderlijk zwaar en is een zogeheten carbonado, een van de hardste diamanten die we kennen, die uiterst zeldzaam zijn en tot dusver enkel zijn ontdekt in Brazilië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is bekend dat ze ongeveer tussen de 2,6 en 3,2 miljard jaar oud zijn, toen de wereld misschien wel geheel bedekt was met water.

De diamant heeft 55 verschillende vlakken en naar verwachting zal de edelsteen op de veiling in London ongeveer € 5,25 miljoen opleveren. Op het moment van schrijven is het hoogste bod, na 13 biedingen, £ 700,000, omgerekend € 829.000.

Foto: Sotheby’s

Aangezien de afkomst onduidelijk, wordt er hevig gespeculeerd. Omdat het ‘osborniet’ bevat, een mineraal dat alleen in meteoren voorkomt, wordt aangenomen dat het afkomstig is uit de ruimte, maar andere deskundigen gaan ervan uit dat het gewoon onderdeel is geweest van planeet aarde.

Hoe dan ook is het volgens het veilinghuis een ‘once-in-a-lifetime kans om een van de zeldzaamste wereldwonders die de mens kent’ aan te schaffen. De veiling van The Enigma sluit om op 9 februari 2022 om 14:00.