Jho Low is namelijk betrokken bij het zogeheten 1Malaysia Development Berhad-schandaal, dat wordt beschreven als “een van ’s werelds grootste financiële schandalen”. Er zou zogenaamd geld opgehaald worden voor ontwikkelingsprojecten in Maleisië, maar uiteindelijk verdween de totale opbrengst in de zakken van betrokken particulieren. Naar schatting zou het gaan om ruim 2,67 miljard RM (ongeveer $ 700 miljoen).

Ook Najib Razak, toenmalige premier van Maleisië, was erbij betrokken. In juli 2020 werd hij door een rechtbank in Maleisië veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan alle zeven punten in de eerste van verschillende corruptieprocessen van meerdere miljoenen.

$ 700 miljoen gestolen

Nadat hij in opspraak raakte, vluchtte Low in 2015 land en zit hij sindsdien nog altijd ondergedoken. In zijn eerste interview met de media sinds hij Maleisië toentertijd ontvluchtte, vertelde de 40-jarige aan The Straits Times dat hij een “gemakkelijke zondebok” is geweest in het wereldwijde financiële schandaal, omdat hij geen politicus is.

Hij claimt zijn onschuld en beschreef zichzelf als een “introducer en tussenpersoon” die werd gevraagd om de regeringen van Maleisië en die in het Midden-Oosten te helpen, zogenaamd vanwege zijn “goede relaties met invloedrijke buitenlandse zakenlieden en besluitvormers.”

Extravagante levenstijl van Jho Low

Hij zou het geld van het 1MDB-schandaal echter hebben verduisterd om er onroerend goed mee te kopen in zowel London als in Beverly Hills. En dat past precies in het plaatje van zijn extravagante levenstijl. In de Netflix-documentaire Dirty money wordt een hele aflevering aan het schandaal gewijd. Hierin is te zien hoe de steenrijke Low tientallen flessen champagne koopt voor clubgangers en dat hij de hoofdfinancier is geweest van de Leonardo DiCaprio-film The Wolf of Wall Street, die gaat over het leven van Jordan Belfort. Niet voor niets is de filmproducent van de film, Riza Aziz, de zoon van Najib Razak.

Daarnaast betaalde de beruchte Maleisische zakenman model Emily Ratajkowski € 21.000 om met hem mee te gaan naar de Super Bowl en gaf hij een peperdure piano cadeau aan Australisch model Miranda Kerr – een glazen vleugel die is gemaakt door de Nederlandse Peter Tol. Niet wetende dat deze ‘aanschaffen’ symbool zouden gaan staan voor een wereldwijd witwasschandaal.

Verweerschrift ingediend

De voortvluchtige Maleisische zakenman heeft op januari 2022 een verweerschrift ingediend bij het Hooggerechtshof van Kuala Lumpur. De verdediging werd op woensdag (26 januari) ingediend door de advocaten van Low tegen een civiele procedure van 1Malaysia Development Berhad (1MDB) en haar dochterondernemingen. Low zei dat de rechtszaak moest worden afgewezen, omdat er geen “redelijke grond voor actie” werd genoemd.

Hij zegt dat hij nooit bestuurder of aandeelhouder van 1MDB of haar vier dochterondernemingen was, noch een lid van de raad van adviseurs die aangeklaagd worden. Zijn naam staat op de rode lijst van Interpol, maar tot dusver weet hij zich goed schuil te houden. Het geld uit het schandaal komt hierbij uiteraard goed voor hem van pas.