‘American Dream’. Deze toepasselijke naam is vergeven aan deze opvallende limousine. Met z’n 30,5 meter in lengte werd het voertuig halverwege de jaren ’90 door Guinness World Records uitgeroepen tot s’ werelds langste auto. Door de  jaren heen was het een onbestuurbare roestbak geworden, maar de nieuwe eigenaar heeft hem weer helemaal laten herbouwen naar z’n voorgaande glorie.

’s Werelds langste auto gerestaureerd en nóg langer gemaakt

De ultra-uitgerekte limousine werd in 1986 bedacht en gecreëerd door de in Californië gevestigde custom auto-goeroe Jay Ohrberg. Hij is dezelfde man die opmerkelijke Hollywood-auto’s ontwierp als de KITT van Knight Rider en de DeLorean uit Back to the Future.

Langzamerhand verloor de wereld zijn interesse in de American Dream en lieten de eigenaren ‘m wegrotten in een magazijn in New Jersey.  Mike Dezer, eigenaar van automuseum Dezerland Park in Florida, besloot de limo op een eBay-veiling in augustus 2019 op de kop te tikken. Wat volgende was een drie jaar durend proces om de langste auto ter wereld volledig te herstellen. Inclusief een kleine verlenging, waardoor de auto het oude, eigen Guinness-record van ‘langste auto ter wereld’ verbreekt.

Lang voor de restauratie

De kapotte ruiten, ontbrekende onderdelen, lekkend dak, lekke banden en verroeste carrosserie zijn allemaal vervangen. “We moesten een aantal onderdelen opnieuw kopen, omdat ze vernietigd waren”, aldus Dezer in gesprek met Motor1. Naar eigen zeggen kostte het project hem $ 250.000.

Origine van de ‘American Dream’

De American Dream is in de basis een Cadillac Eldorado uit de jaren ’70, maar heeft nu in totaal 26 wielen en is aan beide kanten te besturen. Voor het geval je je afvraagt ​​hoe een auto zo lang op de openbare weg kan rijden: er is een scharnier in het midden waarmee de American Dream in twee delen kan worden gescheiden.

Tijdens zijn hoogtijdagen paradeerde de American Dream als showpony en kon ‘ie 70 mensen meenemen. Binnenin is de limo gebouwd met voorzieningen die gemakkelijk kunnen tippen aan die van een presidentiële suite van een vijfsterrenhotel. Het heeft zelfs een kingsize waterbed, een zwembad, bubbelbad, een mini-keuken en zelfs een helikopterplatform.

In eerste instantie werd er verwacht dat het project in het voorjaar van 2021 voltooid zou zijn, maar de pandemie heeft flink wat roet in het eten gegooid. Met een forse vertraging is de hernieuwde glorie te bewonderen in Dezerland Park én in de video van Guinness World Records hieronder.