NFT’s zijn razend populair. Iedere bekende artiest, atleet of influencer heeft er wel een aantal. Sommigen digitale kunstplaatjes gaan voor honderdduizenden over de toonbank. NFT’s worden veelal gekoppeld aan materialistisch bezittingen en zo kocht een miljonair uit de Verenigde Staten niet alleen een NFT, maar ook het ontwerp van de Audemars Piguet Royal Oak-prototype, gesigneerd door Gérald Genta, een bekende Zwitserse horlogeontwerper en kunstenaar.

Exclusiviteit van de Audemars Piguet Royal Oak

Dit horloge wordt beschouwd als één van de mooiste kunstwerken die de Zwitserse horlogemaker gecreëerd heeft. De eerste editie van deze beauty werd uitgebracht op de Basel Fair in 1972.

Audemars Piguet Royal Oak

Om het 50-jarig jubileum van Royal Oak te vieren, kondigde veilinghuis Sotheby’s een unieke veiling aan als eerbetoon aan het horloge-genie Gérald Genta, waaronder honderd originele horloge-ontwerpen, tekeningen en aquarelschilderijen afkomstig van zijn landgoed.

Gérald Genta: Icon of Time-veiling

De Gérald Genta: Icon of Time-veiling werd opgesplitst in drie verkopen waarvan de eerste eindigde op 24 februari met in totaal 31 loten. Het meest waardevolle item dat werd verkocht, is een schets van het “originele prototypeontwerp van de Audemars Piguet Royal Oak.”

Deze werd verkocht voor 564.500 Zwitserse Franken, ofwel € 546.000. Volgens het horloge georiënteerde magazine Hodinkee, zal het prototype-ontwerp worden tentoongesteld in het AP-museum in Zwitserland, dat in 2020 werd voltooid.

Audemars Piguet Royal Oak

Dit prototypeontwerp is gesigneerd door Gérald Genta zelf. Natuurlijk om even bij de tijd te blijven werd’ ie niet alleen fysiek afgegeven, maar werd er ook een NFT bijgemaakt als bonus, die allerlei digitale certificaten bevat om echtheid aan te kunnen tonen.

Unieke manier van veilen

Het was een erg bijzondere veiling omdat bij de meeste veilingen een geschatte prijs vastgesteld wordt. Bij deze was dat dus niet het geval, dus of de koper een goede deal heeft, zullen we nooit te weten komen.

De koper bracht gedurende de veilingavond geen enkel bod uit, totdat hij zich in de laatste 8 seconden in de strijd mengende. En met succes. In mei van dit jaar zullen er nog meer veilingen van toebehoren van de Audemars Piguet Royal Oak plaatsvinden.